Is crypte van 1e historicus van Amerika's in oudste kathedraal van Nieuwe Wereld ontdekt?

De crypte van de eerste Europese historicus van de Amerika's is mogelijk ontdekt in de kathedraal van Santo Domingo, de oudste kathedraal van de Nieuwe Wereld. Dat schrijft El País.
De kathedraal van Santo Domingo.

Gonzalo Fernández de Oviedo: voor velen is hij een nobele onbekende, maar toch was hij een belangrijke staatsman en historicus in het Spanje van de late 15e en vroege 16e eeuw. Na zijn dood in 1557 is hij begraven in de kathedraal van Santo Domingo in de Dominicaanse Republiek. Een lokaal conservatieteam meent nu te weten waar precies in het gebouw hij te rusten is gelegd: een crypte die al in 1992 bij toeval is ontdekt.

25 jaar geleden vonden werken plaats in de kathedraal, de eerste die in de Nieuwe Wereld is gebouwd. Dat gebeurde naar aanleiding van de 500e verjaardag van de "ontdekking" van Amerika door Christoffel Columbus die ooit zelf in de kathedraal begraven lag. Toen werklui een laag zand afschraapten, botsten ze op de crypte van 8,46 bij 3,80 meter.

"We weten dat tot het midden van de 16e eeuw een altaar ter ere van Sint Lucia in de kathedraal stond", vertelt Esteban Prieto Vicioso aan El Païs. Hij is het hoofd van het conservatieteam en gelooft rotsvast dat Oviedo in de crypte ligt begraven."Dat altaar is gebouwd op bevel van Oviedo. Eronder liet hij een crypte optrekken waarin hij later is begraven. Niks wijst erop dat zijn lichaam nadien is verplaatst."

Het conservatieteam probeert nu de nodige middelen in te zamelen om de crypte op te graven en te openen. Naast de resten van Oviedo denkt het een ijzeren sleutel te vinden van het fort van Santo Domingo waarvan Oviedo de laatste 25 jaar van zijn leven gouverneur was. De man zelf identificeren, zou normaal niet moeilijk mogen zijn want ooit liep hij een ernstige wonde aan het hoofd op tijdens een gevecht in wat vandaag Panama is. Zijn schedel zou nog steeds sporen van die wonde moeten vertonen.

Ferdinand en Isabella

Oviedo was tijdens zijn leven een bevoorrechte getuige van verschillende historische momenten in de geschiedenis van Spanje en bij uitbreiding van Europa en de wereld. Zo was hij in het gezelschap van koning Ferdinand van Aragon en koningin Isabella van Castilië toen zij begin 1492 Granada binnengingen na de voltooiing van de Reconquista. Een jaar later was hij eveneens bij hen toen Columbus verslag kwam uitbrengen van zijn eerste reis naar de Amerika's.

Hierna verhuisde hij naar Italië waar hij Leonardo da Vinci ontmoette evenals enkele vooraanstaande leden van de beruchte familie Borgia, zoals paus Alexander VI en zijn dochter Lucrecia. Later schopte hij het tot secretaris van Gonzalo Fernández de Córdoba, een belangrijke navigator.

In 1514 reisde hij voor het eerst zelf naar de Amerika's op een expeditie van Pedrarias Dávila. In 1526 keerde hij naar Spanje terug waar hij de "Sumario de la natural historia de las Indias" publiceerde, een eerste werk over de geschiedenis, de geografie, de planten, de dieren en de volkeren van de Nieuwe Wereld. Het bleek een groot succes met vertalingen in het Engels, het Frans en het Italiaans. Vandaag vormt het nog steeds voorwerp van onderzoek.

In 1532 benoemde keizer Karel hem tot de officiële geschiedschrijver van de Spaanse gebieden in de Nieuwe Wereld en tot gouverneur van het fort van Santo Domingo. Daar zou hij de rest van zijn leven blijven en onderzoek voeren. Dat resulteerde uiteindelijk in een "Historia general de las indias" waarvan het eerste deel in 1535 verscheen en de laatste delen pas halfweg de 19e eeuw.

Meest gelezen