Mallorca is massatoerisme beu: "Iedereen staat voortdurend in de file"

Mallorca bezwijkt onder zijn succes als toeristische bestemming. Dit jaar lokt het Spaanse eiland naar schatting 13 miljoen toeristen en die gedragen zich niet altijd even netjes. Vlaming Joeri Claeys heeft er een bed & breakfast en zegt dat al die bezoekers vooral veel verkeershinder veroorzaken.
AFP or licensors

Het is een van de topbestemmingen in de Middellandse Zee: Mallorca, het grootste eiland van de Balearen, een autonome eilandengroep die bij Spanje hoort. Vorig jaar kreeg het eiland zowat 11 miljoen toeristen over de vloer, dit jaar naar schatting 13 miljoen. Ter vergelijking: Mallorca telt 850.000 inwoners.

Al die bezoekers genereren dan wel veel inkomsten, ze veroorzaken ook heel wat overlast voor de lokale bewoners. Zaterdag hebben leden van een burgerbeweging nog actiegevoerd voor het ministerie van Toerisme met de boodschap dat het eiland "vol" is.

"De meerderheid van de bevolking leeft van het toerisme", erkent Vlaming Joeri Claeys in "De wereld vandaag" op Radio 1. Samen met zijn vrouw baat hij een bed & breakfast uit op Mallorca. "Vooral sinds 2012 is het aantal toeristen exponentieel gegroeid."

"Dat is misschien positief, maar al die mensen verplaatsen zich ook. Daarin ligt het grootste probleem voor de lokale bevolking: iedereen staat constant in de file. Mallorca is geen groot eiland, maar ook voor een korte afstand moet je al snel een uur bumperrijden. Dat zijn de mensen hier niet gewend."

Zuipen en feesten

Bovendien lokt Mallorca voor een deel een "specifiek" soort toeristen: Britse of Duitse jongeren die goedkope vluchten en hotels boeken louter om te feesten en het zwijn uit te hangen. "Dat is zo in bepaalde zones op het eiland. Die mensen komen hier niet om Mallorca te leren kennen, maar om de bloemetjes buiten te zetten. Dat drukt op het imago van het eiland. We hebben een prachtige natuur en fantastische bergen."

De nieuwe linkse regering van de Balearen heeft een wet voorgesteld die de grootste problemen moet oplossen. Zo mag het aantal beschikbare bedden op Mallorca niet stijgen én moet het aantal huurauto's op de weg naar beneden. De slaagkansen van die maatregelen hangen volgens Claeys af van controle. "Momenteel gebeurt dat te weinig. Zo bestaat nu al een richtlijn die stelt dat hier niet meer dan 60.000 huurwagens mogen rondrijden, maar in realiteit zijn het er 100.000."

Eerder deze maand kondigde ook de nieuwe burgemeester van de hoofdstad Palma de Mallorca maatregelen aan om het wangedrag van sommige groepen toeristen aan te pakken. Met een campagne wil hij in het bijzonder comazuipende Duitsers tot meer fatsoen aanmanen.

Meest gelezen