Nieuw Frans opvangkamp voor migranten aan Belgische grens

De Franse overheid gaat twee nieuwe opvangcentra voor migranten bouwen, in Troisvaux en Bailleul. Er komen douches, toiletten en onderdak voor mensen die gestrand zijn in Calais. De beslissing betekent een bocht van 180 graden voor de Franse regering. Die was vast van plan de migranten aan hun lot over te laten, uit angst voor een nieuwe instroom. Maar dat was buiten de Raad van State gerekend. Minister van Binnenlandse Zaken Jambon is naar eigen zeggen "waakzaam" en gaat met zijn Franse collega overleggen.
AFP or licensors

Een tiental hulporganisaties en een vijftigtal migranten waren naar de rechter gestapt, omdat de stad Calais geen toestemming wou geven voor een nieuw onthaalcentrum voor migranten. De rechter oordeelde dat zo'n centrum er inderdaad niet mag komen, maar gaf de organisaties wel de toestemming om toiletten en waterkraantjes te installeren. 

Vrees voor nieuwe 'Jungle' weegt niet op

Minister van Binnenlandse Zaken Collomb en het stadsbestuur van Calais gingen tegen dat vonnis in beroep. Ze vreesden een nieuwe toestroom van migranten naar de kuststad en een nieuw geïmproviseerd vluchtelingenkamp naar het voorbeeld van de 'Jungle'. Dat kamp werd vorig najaar volledig ontruimd omdat de leefomstandigheden er erbarmelijk waren geworden.

Maar de minister en het stadsbestuur worden nu terechtgewezen door de Raad van State. In het arrest staat te lezen dat de migranten geen toegang hebben tot water, douches of toiletten, en dat ze als gevolg daarvan lijden aan ziektes als schurft en andere aandoeningen die te maken hebben met een gebrekkige persoonlijke hygiëne. De rechters hebben het ook over "ernstig psychisch lijden als gevolg van die situatie".

Raad van State scherp voor Franse overheid

Opvallend in het arrest is ook de felle uitval naar de autoriteiten. Die doen voor de Raad van State onvoldoende voor de migranten. "De toegang tot goede hygiëne, voedsel en drinkwater is schrijnend ontoereikend. De mensen worden blootgesteld aan onmenselijke en onterende toestanden, een ernstige inbreuk op hun fundamentele vrijheid", oordeelt de Raad van State.

De Franse regering was blijkbaar onder de indruk van het arrest, want binnen de tien dagen komen er nu toch twee nieuwe opvangcentra, met slaapgelegenheid, douches en toiletten. Het ene centrum komt in Troisvaux, ten zuidoosten van Calais, het andere in Bailleul, aan de grens met ons land.

Momenteel verblijven in Calais 400 tot 700 migranten. De laatste weken is de instroom opnieuw fors toegenomen.

Jambon waakzaam voor overlast

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon laat weten dat hij met zijn Franse collega gaat overleggen over de twee nieuwe centra voor migranten in het noorden van het land. Hij is naar eigen zeggen waakzaam voor 'spillover'-effecten.

"Frankrijk stippelt zijn beleid natuurlijk autonoom uit, maar wij houden ons aan onze politiek om er alles aan te doen om tentenkampen te vermijden", reageert minister Jambon. "Ik zal contact opnemen met Gérard Collomb. Intussen monitoren we mogelijke 'spillover'-effecten, zoals we dat al sinds de crisis in Calais doen."

 

Meest gelezen