Polen gaat door met kappen van uniek oerbos ondanks Europees verbod

Polen blijft bomen kappen in een van de laatste oerbossen van Europa, het woud van Bialowieza. In het woud leven nog de laatste kuddes Europese bizons. De kap is een doorn in het oog van de Europese Commissie en verslechtert de relaties nog verder met Brussel.

Polen gaat door met de houtkap van zijn oerbos ondanks een uitspraak van de hoogste Europese rechter deze kap onmiddellijk te stoppen. Volgens de rechter is de houtkap in strijd met het natuurbeheer en vormt het een ernstige bedreiging voor de omgeving. De Poolse regering houdt vol dat de houtkap nodig is om de verspreiding van schadelijke kevers tegen te gaan.

Milieubewegingen voeren aan dat het grootste deel van de bomen dat tot nu toe is gekapt niet door die plaag was aangetast. Ze beschuldigen minister van milieu Szyszko ervan erop uit te zijn de houtkap te gebruiken om de economie in het gebied een impuls te geven. Dat zal stemmen opleveren voor de PiS, aldus de critici.

Het bos wordt door VN-organisatie Unesco gerekend tot het werelderfgoed. De Europese Commissie besloot eerder dit jaar Polen voor het Hof te dagen, nadat de Poolse regering de hoeveelheid hout die in het gebied gekapt mocht worden heeft verdriedubbeld.

Bialowieza, dat op de grens tussen Polen en Wit-Rusland ligt, is een van de laatste oerbossen van Europa. Het herbergt de grootste kudde van Europese bizons en een verzameling unieke vogel- en insectensoorten.

AFP PHOTO

Begin vorige maand ketenden activisten van Greenpeace zich vast aan velmachines in Czerlonka, uit protest tegen de houtkap in het oerbos van Bialowieza.

AFP or licensors
AFP or licensors

Op 4 juli trokken honderden demonstranten de straten van Krakau op. Ze eisen dat Unesco optreedt tegen de kap van het beschermde woud.

Meest gelezen