President Maduro wil stemmen voor omstreden verkiezing, maar "computer says no"

Een pijnlijk moment voor de Venezolaanse president Nicolas Maduro: toen hij met veel vertoon met zijn elektronische identiteitskaart wilde stemmen voor een omstreden verkiezing kwam op het scherm van de kaartlezer dat zijn identiteit niet bestaat of is geschrapt.
AFP or licensors

Na maanden van tekorten, dodelijke protesten en toenemende chaos, is wensen veel Venezolanen wellicht dat hun president niet bestaat. De stemcomputer van een omstreden verkiezing in het land, lijkt zich daarbij aan te sluiten. Toen Maduro met veel bombarie en onder het toeziend oog van de televisiecamera's zijn elektronische identiteitskaart in de kaartlezer stak om te stemmen, kwam op het scherm de melding dat "deze persoon niet bestaat of zijn identiteit is geschrapt".

De identiteitskaart in kwestie is niet te vergelijken met ons identiteitsbewijs. Het is een kaart die is ingevoerd door de regering van Maduro om toegang te krijgen tot allerlei sociale programma's. Tegenstanders van de president hekelen dat de kaart die volgens hen wordt gebruikt om medestanders te belonen met allerlei sociale voordelen. Stemmen mogelijk maken met de kaart zou overigens druk zetten op ambtenaren om sowieso te gaan stemmen.

De verkiezingen zijn omstreden, omdat ermee een grondwetgevende raad wordt aangeduid die een nieuwe grondwet moet schrijven en zo het parlement buitenspel zet. Met die nieuwe grondwet wil Maduro zichzelf meer macht geven.

Meest gelezen