Sjoemelsolden, u kent ze wel: hoge kortingen die niet altijd een betere prijs geven

Vandaag is de laatste dag van de solden. Overal zie je in de winkelstraten hoge kortingen. Maar shoppen tijdens de solden blijkt niet altijd zo voordelig. Afgelopen maand kwamen er 24 klachten binnen bij het meldpunt van de federale overheidsdienst Economie over zogenoemde sjoemelsolden.
Archieffoto

Wie shopt tijdens de solden denkt mooie koopjes te kunnen doen. Maar hoge kortingen leiden niet altijd tot een betere prijs. Kijk bijvoorbeeld naar onderstaande foto. Iemand kocht de voorbije week een gezelschapsspelletje aan min 70% voor 7,50 euro. Maar onder het etiket hing een ouder etiket. Aan 50% kostte het gezelschapsspel maar 6,23 euro. Het spelletje aan de helft van de prijs was dus goedkoper dan met een korting van 70%. Dat zijn zogenoemde sjoemelsolden.

Maar er zijn nog veel voorbeelden. Zo ontdekte deze klant dat het kledingstuk dat zij kocht tijdens de solden voor 35 euro voordien slechts 24,95 euro kostte.

De FOD economie startte in februari vorig jaar met een meldpunt waarop je "sjoemelsolden" kan melden. Afgelopen maand dienden 24 consumenten een klacht in. Dat is ongeveer evenveel als in vergelijking met vorige jaren. Maar volgens consumentenorganisatie Test-Aankoop dienen heel wat mensen géén klacht in. "We adviseren consumenten altijd eerst te overleggen met de handelaar zelf. En vaak horen we ze het product dan toch meekrijgen aan de laagste prijs en dus geen klacht indienen."

Sjoemelsolden zijn bovendien niet altijd makkelijk vast te stellen. "Vroeger moest de soldenprijs lager zijn dan de laagste prijs in de 30 dagen vóór de solden, vertelt Simon November, woordvoerder bij Test-Aankoop. "Die referentieperiode is door een uitspraak van het Europees Hof in 2014 afgeschaft." Ook het kabinet van minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) erkent dat het vaststellen van sjoemelsolden niet eenvoudig is. "Vroeger volstond het om tijdens de referentieperiode 1 of 2 dagen een hogere prijs te hebben om te spreken van sjoemelsolden. Vandaag moet er echt sprake zijn van misleidende praktijken om te spreken van sjoemelsolden."

Meest gelezen