Slachtoffers Slag bij Passendale herdacht op militaire begraafplaats Tyne Cot

Op de militaire begraafplaats Tyne Cot in Zonnebeke zijn de slachtoffers van de slag bij Passendale herdacht. Die begon precies honderd jaar geleden en kostte het leven aan 170.000 soldaten. Er waren ook 300.000 gewonden.

De herdenking van de slag bij Passendale stond vandaag in het teken van de slachtoffers. Tyne Cot ligt midden in het slagveld honderd jaar geleden. Hier sneuvelden duizenden soldaten. Vele nabestaanden woonden de plechtigheid bij. Enkele van hen riepen de herinnering aan hun voorvaders op.

(Lees verder onder de video)

Naast de vele nabestaanden werd de ceremonie ook bijgewoond door een hele reeks hooggeplaatsten: koning Filip en koningin Mathilde, de Britse premier Theresa May, de Britse prins William en Kate en kroonprins Charles. In een korte toespraak vertelde die over het bezoek in 1922 van zijn overgrootvader koning George V aan Tyne Cot.

(Lees verder onder de video)

De getuigenissen van de soldaten werden afgewisseld met ingetogen muziek.

(Lees verder onder de video)

Tot slot van de ceremonie legden de hoge gasten kransen neer bij de "Stone of rememberance", die de nagedachtenis van de gesneuvelden eert. Onder hen ook vertegenwoordigers van landen van het Gemenebest zoals Canada en Australië, die hier samen met de Britten vochten.

(Lees verder onder de video)

Na de middag trokken prins Charles samen met het vorstenpaar naar het Memorial Park van Zonnebeke. In de tuin zijn verschillende kleine tuintjes aangelegd voor elk land van de geallieerde troepen. Charles huldigde het Britse tuintje in, een Poppy Garden. Na de inhuldiging van de poppytuin gingen de leden van de koningshuizen nog naar een demonstratieveld. Daar is een slagveld nagebootst, met een kapotgeschoten terrein en loopgraven.

Meest gelezen