Trump en Abe kondigen "meer actie" aan tegen Noord-Korea

De Amerikaanse president Donald Trump en de Japanse premier Shinzo Abe hebben elkaar gesproken over de Noord-Koreaanse crisis. Ze kondigen samen "meer actie" aan tegen het regime in Pyongyang dat vrijdag nog een nieuwe langeafstandsraket heeft getest, de tweede al deze maand.
(archiefbeeld)

Trump en Abe willen meer "actie ondernemen" tegen Noord-Korea. Eerder had de Amerikaanse ambassadeur aan de VN al laten optekenen dat China moet beslissen of het bereid is om strengere VN-sancties toe te laten op Noord-Korea. Vrijdag heeft het regime in Pyongyang immers opnieuw een langeafstandsraket getest, de tweede al deze maand.

De Japanse premier Shinzo Abe laat weten dat de herhaaldelijke pogingen van de internationale gemeenschap om een vredevolle oplossing te vinden voor de crisis met Noord-Korea voorlopig niet echt vlot lopen. "De internationale gemeenschap, inclusief Rusland en China, moeten dit ernstiger nemen en de druk verhogen", klinkt het. De VS en Japan zouden "meer actie" ondernemen, maar Abe gaf geen details.

Abe en Trump zouden geen militaire actie tegen Noord-Korea hebben besproken. Er zijn ook geen afspraken gemaakt over wat de landen als een mogelijke rode lijn zouden beschouwen. Trump zou wel aan Abe de volwaardige steun van de Verenigde Staten hebben beloofd aan Japan en Zuid-Korea.

Meest gelezen