Tsunamiwaarschuwings­systeem in Thailand toe aan renovatie

80 procent van het tsunami­waarschuwings­systeem in Thailand is in zeer slechte staat. Het systeem moet dringend hersteld worden, zegt de dienst rampenpreventie. Het nationaal centrum voor rampenwaarschuwing maakt zich sterk dat Thailand goed voorbereid blijft op eventuele tsunami's.

Op tweede kerstdag 2004 was er een zeer zware aardbeving van 9,15 voor de kust van het Indonesische eiland Sumatra. Even later werden alle landen in de regio getroffen door een tsunami. Die kostte uiteindelijk het leven aan 226.000 mensen, vooral in Indonesië, Thailand, India en Sri Lanka. In Thailand ging het om 5.395 slachtoffers, voornamelijk buitenlandse toeristen die vakantie hielden op de idyllische eilanden en stranden.

Werkt het waarschuwingssysteem nog?

Na de ramp zette Thailand een systeem op dat moest waarschuwen voor tsunami's. Er kwamen boeien in de zee, waarschuwingstorens en een systeem van publieke aankondigingen. Dat trad in werking in 2006. Maar intussen is tot 80 procent van dat systeem aan herstelling toe. Dat zegt Kobchai Boonyaorana, de vicedirecteur-generaal van de dienst rampenpreventie. Het gaat bijvoorbeeld om batterijen die vernieuwd moeten worden. Hier en daar kan materiaal intussen beschadigd geraakt zijn. Vooral in de zuiderse toeristische streken is dringend herstel nodig, zegt Boonyaorana.

Geen paniek

Het nationaal centrum voor rampenwaarschuwing sust: het systeem wordt elke dag getest en Thailand is voorbereid op een mogelijke tsunami in de toekomst. "Als er morgen een tsunami is, dan zou het waarschuwingssysteem werken," zegt woordvoerder Prasert Kunneang aan het persagentschap Reuters. "Tijdens onderhoudswerken zullen er andere communicatievormen gebruikt worden om de mensen te waarschuwen, zoals aankondigingen op radio en tv."

Meest gelezen