U2 nodigt Amnesty International uit om actie te voeren voor concert

De Ierse rockband U2 heeft Amnesty International uitgenodigd om actie te voeren vlak voor de start van hun concert morgenavond in het Koning Boudewijnstadion in Brussel. Amnesty-activisten zullen concertgangers vragen om een petitie te ondertekenen voor meer en betere reddingsacties voor mensen in nood op de Middellandse Zee.
Sven Michiels - Photography

Vorig jaar stierven meer dan 4.500 vluchtelingen bij de oversteek op de Middellandse Zee. Dit jaar blijft de dodentol stijgen. Ondanks deze tragedie hebben Europese overheden ervoor gekozen om minder patrouilleboten de zee op te sturen, zegt Amnesty.

De organisatie vraagt aan de leiders van de Europese Unie meer inspanningen te leveren om mensen te redden van de verdrinkingsdood op de Middellandse Zee.

Voor de start van het concert van U2 zullen Amnesty-activisten aan de muziekliefhebbers vragen om een petitie te ondertekenen die gericht is aan premier Charles Michel. Hij moet ervoor zorgen dat ook de Belgische regering en de Europese Unie het redden van mensenlevens op de eerste plaats zetten.

Verkeershinder

De Brusselse politie bereidt zich intussen voor op de mogelijke verkeershinder die het concert kan veroorzaken. Het concert is met 50.000 bezoekers immers volledig uitverkocht en in combinatie met de structurele avondfiles levert dat mogelijk problemen op de Brusselse ring ter hoogte van de Heizel.

Om de verkeershinder tegen te gaan kunnen de uitritten 8 "Wemmel" en 2 "Strombeek-Bever" indien nodig afgesloten worden. In functie van de volkstoeloop voor of na het optreden kunnen de Houba de Strooperlaan, de Keizerin Charlottelaan en de Magnolialaan, eveneens tijdelijk afgesloten worden voor alle verkeer. De lanen in het park van Laken zijn niet toegankelijk voor het autoverkeer. Het voorprogramma van het concert begin om 19 uur en het einde is gepland rond 23 uur. De politie vraagt om zoveel mogelijk van het openbaar vervoer gebruik te maken;

Organisator Live Nation en de NMBS zetten extra treinen in naar Genk, Lokeren, Mol, Oostende en Roeselare. Richting Wallonië zijn er geen extra treinen. Daarop was kritiek gekomen in de Franstalige media, maar volgens Live Nation is de geografische spreiding van de ticketverkoop in Wallonië zo divers, dat er geen garantie is dat een extra trein voldoende passagiers zou halen.

Meest gelezen