Vakantie zonder roamingkosten: vloek of zegen?

Het is mijn eerste vakantie zonder torenhoge roamingkosten. Maar is dat wel een goede zaak? Niets is zo effectief tegen een smartphoneverslaving als een zware factuur.
analyse
Analyse
Aansturen van de 'analyse' teaser o.a. op de home pagina en 'analyse' weergave op een detail artikel. Deze tag zorgt er ook voor het automatisch aanvullen van de 'analyse' overzichtspagina
Cedric Hatto

Pieterjan Huyghebaert is journalist bij VRT Nieuws.

Ik heb er net mijn eerste vakantie op zitten sinds de afschaffing van de roamingkosten. Op voorhand had ik gevreesd dat dit ervoor zou zorgen dat die paar weken per jaar dat ik nauwelijks op mijn smartphone zit, in het gedrang zouden komen. Niets is zo effectief tegen een smartphoneverslaving als een torenhoge factuur. Hoe terecht was mijn vrees?

Ik ben iets afhankelijker van mijn smartphone dan ik zelf eigenlijk zou willen. Hoewel voor de meeste apps de meldingen zijn uitgeschakeld en ik consequent 's avonds mijn toestel op nachtmodus zet, waardoor enkel bepaalde nummers of herhaalde oproepen mij nog bereiken, merk ik dat ik nog steeds heel veel tijd online doorbreng.

Het is schijnbaar de ziekte van deze tijd. Verslaafd zou ik mezelf niet noemen, al is dat wellicht exact wat een verslaafde zou zeggen.

Zo was het de vorige reizen ...

Om die drang om steeds online te zijn en niets te missen te doorbreken, maak ik er een punt van om op vakantie zo vaak mogelijk offline te zijn. Je reist niet van de ene kant van de wereld naar de andere om naar dezelfde sites te surfen als je vanuit je luie zetel ook kunt doen. Dat is natuurlijk iets makkelijker vol te houden in de ongerepte natuur van het Nieuw-Zeelandse Zuidereiland, waar geen gsm-bereik is, dan in het hypergeconnecteerde Europa.

Toch lukt me dat normaal gezien aardig. Mede dankzij twee ingebouwde uitzonderingsmomenten: 's morgens vroeg en 's avonds laat, wanneer ik via de vaak aanwezige wifi even na ga of de wereld nog niet is vergaan en ik tegelijk de sociale media voed.

We reizen om te leren maar ook om collega's en vrienden jaloers te maken, nietwaar?

Voor de rest fungeert de smartphone op vakantie enkel als fototoestel en als reddingsboei in absolute noodgevallen. Overdag is het internet uitgeschakeld en staat de eerder genoemde nachtmodus op. Dat mobiel surfen op reis bovendien peperduur was, hielp aanzienlijk.

En zo ging het nu ...

Of dat was toch de regel tot voor kort. Na jarenlang gepalaver heeft Europa net voor deze zomer de roamingkosten afgeschaft. Telefoonproviders mogen hierdoor geen extra kosten meer aanrekenen voor mobiel surfen binnen de Europese Unie.

Goed nieuws uiteraard, maar wel met een serieuze kanttekening. Zou ik nog steeds probleemloos enkele weken grotendeels offline kunnen zijn of zou het toch kriebelen om te scrollen en swipen?

Ik ben de vakantie als vanouds begonnen met het uitschakelen van mijn internet, ook de nachtmodus heb ik aangevinkt. Als mijn internet uitgeschakeld is ga ik minder geneigd zijn om het te gebruiken, redeneer ik. So far so good.

Dan komt de eerste hindernis: de gps van de huurauto kan ons vakantieverblijf niet vinden. Geen kaart bij de hand. Dan maar snel even het mobiele internet inschakelen om de weg te zoeken met een navigatie-app die de klus wel klaart.

Binnenin het huisje blijkt de wifi niet van denderende kwaliteit. En dat is een understatement. Denk aan snelheden uit de tijd waarbij de modem nog met een hels lawaai moest inbellen. Eten en drinken in huis halen wordt hierdoor de tweede beproeving, want ik weet hier nog geen winkels zijn. Hop, snel even de wifi uit- en de 4G inschakelen om toch maar het adres van de dichtstbijzijndse supermarkt op te zoeken.

Waar ben ik eigenlijk mee bezig?

Vanaf dan gaat de bal pas echt aan het rollen. Hoe geraken we het best naar die idyllische bergtop? Die lekkere lokale wijn die de huiseigenaar voor ons had achtergelaten, zouden we die wijngaard kunnen bezoeken? Is dat gezellig cafeetje dat we op weg naar hier passeerden nog lang open vandaag?

Telkens opnieuw duik ik in de instellingen van mijn smartphone en vink ik het internet aan.

Waar ben ik eigenlijk mee bezig, vraag ik me vrij snel af. Dit is geen vakantie. Ik ben meer bezig met het in- en uitschakelen van mijn internet, dan met iets anders. Ik besluit om het mobiele internet voortdurend aan te laten om van het gedoe af te zijn.

Ik hou wel vast aan de regel om er enkel 's morgens en 's avonds ook gebruik van te maken. Het enige wat tussen mij en het wereldwijde web staat is mijn vrije wil om een fantastische vakantie te beleven in het hier en het nu.

En wat blijkt?

Het werkt nog ook. Het is van mijn vorige vakantie geleden dat ik nog zo vaak offline ben geweest. Toegegeven, ik heb door de afschaffing van de roamingkosten iets meer tijd online gespendeerd dan tijdens eerdere vakanties. Het gemak om even een goed restaurantje op te zoeken of om na te gaan hoelang dit of dat museum open is, wint het soms wel van mijn keuze om offline te zijn. Daar is natuurlijk ook niets mis mee.

Nu ik terug thuis ben, heb ik het gevoel dat door tijdens mijn afgelopen vakantie grotendeels offline te zijn, mijn batterijen weer helemaal zijn opgeladen. Is het niet precies daarvoor dat we vakantie nemen? En dat allemaal zonder een ontzettend hoge gsm-factuur. Als dat geen zegen is.

Meest gelezen