Vermeende dader steekpartij Hamburg in twee dagen geradicaliseerd

Ahmad A., de man die verdacht wordt van de steekpartij in Hamburg vorige week die aan één man het leven kostte, zou twee dagen voor het incident beslist hebben zich een radicale levensstijl aan te meten. Hij zou soera's opgezegd hebben in vluchtelingencafés. Een onderzoek van de sociaal-psychiatrische dienst is er nooit gekomen.

De federale politie heeft het onderzoek naar de dader van de steekpartij in Hamburg vorige week overgenomen "vanwege de bijzondere betekenis van het voorval". Tijdens een verhoor zei de verdachte, Ahmad A., dat hij twee dagen voor de steekpartij besliste om een radicaal islamitische levensstijl te beginnen. Hij zou de dag zelf beslist hebben om mensen met een mes aan te vallen in de supermarkt.

Medebewoners van het opvangcentrum in Hamburg zeiden dat hij tot voor kort met hen voetbalde en dat hij vroeger alcohol dronk, hasj gerookt had en cocaïne gebruikt had. Maar ineens weigerde hij nog zijn kamer uit te komen en riep hij vaak "Allahu akbar" door het centrum. Hij begon ook meer te bidden en zegde vaak soera's op in vluchtelingencafés.

De man stond bekend als een islamist, maar niet als iemand die een direct gevaar voor de samenleving zou vormen. Wanneer het Bundesamt für Verfassungschutz, een dienst die vergelijkbaar is met de Staatsveiligheid, te weten kwam dat hij soera's opzegde in vluchtelingencafés, werd de politie aangeraden om Ahmad A. aan een sociaal-psychiatrisch onderzoek te onderwerpen. Het is niet duidelijk waarom dat onderzoek nooit is uitgevoerd.

Sinds 2015 in Duitsland, in 2016 uitgewezen

Voor zijn aankomst in Duitsland zou de Palestijn in Spanje, Zweden en Noorwegen geweest zijn. In maart 2015 kwam hij in Duitsland aan. Toen de Duitse staat eind vorig jaar zijn asielaanvraag weigerde, kreeg hij een termijn om het land te verlaten. Volgens het parket werkte hij voorbeeldig mee aan de procedure. Aangezien hij uiteindelijk het uitwijzingsbevel toch genegeerd had, is er nu een debat begonnen in Duitsland over de bevoegdheid van de federale regering om "mogelijke islamistische terroristen" het land uit te zetten.

Bij de steekpartij in een supermarkt vrijdagnamiddag vielen er één dode en zeven gewonden. Ahmad A. werd in bedwang gehouden door mensen die stoelen naar hem gooiden tot de politie arriveerde. Toen hij werd gearresteerd, verzekerde hij de agenten dat hij als terrorist behandeld wilde worden en dat hij als martelaar wil sterven.

Meest gelezen