AFP or licensors

VS legt Venezolaanse "dictator" Maduro sancties op na "schijnverkiezingen"

De Amerikaanse regering gaat financiële sancties opleggen aan de Venezolaanse president Nicolás Maduro, die ze bestempelt als dictator. Washington beschuldigt Maduro ervan de democratie in Venezuela te ondermijnen, nadat hij gisteren een nieuwe grondwettelijke vergadering liet verkiezen.
AFP or licensors

Het Amerikaanse ministerie van Financiën deelde mee dat mogelijke vermogens van Maduro in de VS worden bevroren en dat Amerikanen geen zaken meer mogen doen met de socialistische president.

Daarmee reageert de Amerikaanse regering tegen de omstreden verkiezing van een nieuwe grondwettelijke vergadering, die Maduro gisteren organiseerde. Die vergadering moet meer macht verlenen aan de president, zonder inmenging van het legitieme parlement, dat gecontroleerd wordt door de oppositie.

"Door Maduro te sanctioneren tonen wij onze oppositie tegen het beleid van zijn regime en onze steun voor de mensen van Venezuela, die hun land willen terugbrengen naar een volledige en welvarende democratie" zegt minister van Financiën, Steven Mnuchin, in een verklaring. Hij waarschuwt bovendien dat aan iedereen die in de nieuwe "illegitieme" vergadering zetelt, sancties kan worden opgelegd.

Ook Nationaal Veiligheidsadviseur Herbert McMaster haalt bijzonder scherp uit naar de Venezolaanse president: "Maduro is niet alleen een slechte leider. Nu is hij een dictator". Nikki Haley, de Amerikaanse ambassadeur in de Verenigde Naties, noemt de "schijnverkiezingen" op Twitter "een nieuwe stap richting dictatuur" en waarschuwt dat de VS geen illegale regering zal aanvaarden.

Meest gelezen