Wat doet Zuid-Koreaans president Moon in volle rakettencrisis? Hij gaat met vakantie

Terwijl de rest van de wereld koortsachtig diplomatiek overleg pleegt na de nieuwste Noord-Koreaanse test met een intercontinentale raket, laat de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in zich niet van de wijs brengen; hij adopteert een hond in een asiel en gaat voor een weekje met vakantie.
KimSujin

De reactie op de test met een Noord-Koreaanse intercontinentale raket die mogelijk de Verenigde Staten zou kunnen bereiken, heeft tot grote onrust geleid. VS-president Donald Trump heeft meteen telefonisch contact opgenomen met de Japanse premier Shinzo Abe om hem te verzekeren dat de VS pal achter de bondgenoten -in casu- Japan zullen blijven staan. 

Je zou verwachten dat in Zuid-Korea de zenuwen nog meer gespannen staan, maar de nieuwe president Moon Jae-in laat zich niet zo snel op stang jagen. Hij heeft net een hond geadopteerd in een asiel en is nu een weekje met vakantie. Volgens zijn kantoor zal hij nadien "wellicht contact hebben met president Trump".

Dat lijkt vreemd, maar Moon geeft op die manier zijn landgenoten een fors signaal. Eén van zijn verkiezingsbeloften was namelijk dat hij de extreem lange werktijd in zijn land nu eens fors wou inkorten.

Zuid-Korea heeft één van de langste werkweken van de geïndustrialiseerde wereld. Dat is een erfenis van de jaren 60 en 70 toen een sterke arbeidsethos en inzet beschouwd werden als noodzakelijk om het economisch mirakel te ondersteunen waardoor het land nu één van de meest moderne economieën ter wereld is.

De Zuid-Koreanen zijn het echter beu om zo veel en zo lang te werken en Moon had er een punt van gemaakt dat ze dat niet langer moesten doen. Volgens hem ondermijnt dat lange werken de productiviteit en creativiteit en hebben mensen nu eenmaal recht op rust en op het opnemen van hun vakantie en tijd door te brengen met hun gezin.

Nu president Moon zelf het voorbeeld geeft, kunnen grote bedrijven niet anders dan hun werknemers ook wat meer rust gunnen. Overigens verblijft president Moon in een resort in het zuiden van het land en is hij daar permanent te bereiken als dat nodig zou zijn.

Meest gelezen