10 dagen Scaramucci in 10 krasse uitspraken

Hoewel Anthony Scaramucci amper 10 dagen communicatie­directeur is geweest, heeft zijn korte carrière enkele krasse uitspraken opgeleverd. Wij selecteerden er 10, voor elke dag 1. Van zijn vreemde definitie van transparantie, over de sportieve prestaties van Trump tot zijn vuilgebekte interview met The New Yorker.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

1. "Ik ga oude tweets verwijderen voor de transparantie"

Op 22 juli stuurt Scaramucci een van zijn eerste tweets de wereld in als kersvers communicatiedirecteur van het Witte Huis. "Ik ga voor de volledige transparantie. Ik verwijder oude tweets", schrijft hij. "Mijn standpunten zijn geëvolueerd en mogen niet afleiden. Ik dien het programma van de president en dat is al wat telt." Scaramucci zit op heel wat vlakken niet op dezelfde lijn als de president. Alle tweets waar hij een standpunt inneemt dat niet past in het programma van Trump worden gewist.

2. "Ik hoop dat Spicer gigantische hoop geld verdient"

Bij zijn eerste volwaardige persconferentie als communicatiedirecteur van Trump bedankt hij uitvoerig Sean Spicer. Spicer was naast woordvoerder van het Witte Huis ook de communicatiedirecteur ad interim. "Ik wens hem het beste toe en hoop dat hij een gigantische hoop geld gaat verdienen", zegt hij daarover. Scaramucci eindigt de persconferentie met een opvallend kushandje.

3. "Wat als mijn anonieme bron de president is?"

In een pittig interview met CNN-journalist Jake Tapper zegt Scaramucci dat een anonieme bron hem heeft toevertrouwd dat de Russen de VS-verkiezingen niet hebben beïnvloed. De argumentatie is dat de Russen zo goed zijn in het verbergen van hun sporen, dat het nooit zou zijn uitgekomen. "Ik weet niet wie die anonieme bron is, maar dat zijn wel stevige beweringen", zegt Tapper waarop Scaramucci toegeeft dat zijn "anonieme bron" eigenlijk president Trump was.

4. "Ik heb hem een football door een band zien gooien"

Scaramucci steekt nooit onder stoelen of banken dat hij een grote fan is van Donald Trump. Op een gegeven moment wil hij de sportieve prestaties van de president in de verf zetten. "Ik heb hem een football door een band zien gooien", zegt hij. "Ik heb hem in Madison Square Garden (red. een sportarena in New York) met zijn jas nog aan vrije worpen in de basketbalring zien gooien."

5. "Trump heeft het beste politieke instinct uit de geschiedenis"

Naast de sportieve prestaties, zet Scaramucci ook graag de politieke talenten van Trump in de spotlights. "Hij heeft het beste politieke instinct ter wereld, misschien zelfs uit de geschiedenis", zegt Scaramucci. "Als je er over nadenkt. Hij is zijn klim naar de politieke top twee jaar en twee maanden geleden begonnen en hij heeft een fenomenale job gedaan voor het Amerikaanse volk."

6. "Wij steken geen messen in de rug, maar in de buik"

De steeds erg directe Scaramucci laat in een interview met de BBC optekenen dat hij wat moeite heeft met de achterbaksheid van de Amerikaanse hoofdstad Washington DC. "Ik ben die messen in de rug niet gewoon", zegt hij. "Waar ik vandaan kom, steken we de messen in de buik."

7. "Desnoods ontsla ik iedereen"

Net na de benoeming van Scaramucci gaan er al allerlei wilde verhalen rond in de media. De flamboyante communicatiedirecteur kan er niet om lachen en maakt van het dichten van die lekken vanuit het Witte Huis zijn topprioriteit. "Ik ga wie iets lekt ontslaan", zegt hij in een interview. "Desnoods ontsla ik iedereen." Zijn focus op die lekken, zal uiteindelijk zijn ondergang worden.

8. "Priebus is een verdomde, paranoïde schizofreen"

Het is in de context van die perslekken dat Scaramucci eind vorige week zijn hart lucht bij een journalist van The New Yorker. In een ongezien direct, maar ook vulgair telefonisch interview haalt hij uit naar stafchef Reince Priebus door hem een verdomde, paranoïde schizofreen te noemen. Priebus, die daarna overigens wordt ontslagen, wordt er door Scaramucci van verdacht aan de pers te lekken.

9. "Ik ben Bannon niet, ik probeer mezelf niet af te zuigen"

Ook Witte Huis-adviseur Steve Bannon krijgt een veeg uit de ban in hetzelfde interview met The New Yorker. "Ik ben Bannon niet", zegt Scaramucci. "Ik probeer niet om mezelf af te zuigen." De communicatiedirecteur hekelt dat Bannon volgens hem vooral naam voor zichzelf wil maken. Terwijl Scaramucci naar eigen zeggen enkel bezig is met het verdedigen van de president en zijn beleid.

10. "Ik gebruik soms kleurrijke taal"

Na het veelbesproken interview met The New Yorker biedt Scaramucci op Twitter zijn excuses aan. "Ik gebruik soms erg kleurrijke taal", schrijft hij. "Ik zal me wat meer inhouden, maar ik ga mijn gepassioneerde strijd voor het programma van Trump niet staken. Ik heb de fout gemaakt een journalist te vertrouwen, die fout maak ik niet meer." De excuses veranderen echter weinig aan het lot van Scaramucci. Het eerste werk van de nieuwe stafchef van Trump, generaal John Kelly, is om de communicatiedirecteur aan de deur te zetten.

Meest gelezen