23 steden kandidaat om twee Britse EU-agentschappen over te nemen

Niet minder dan 23 Europese steden hebben zich kandidaat gesteld om een van de twee EU-agentschappen uit Londen over te nemen na de brexit. Dat meldt de Raad van de EU in een persbericht. De twee agentschappen zijn samen goed voor zo'n 1.000 jobs.

Voor het grootste van de twee agentschappen, het Europees Geneesmiddelenagentschap of EMA (goed voor 900 jobs), hebben zich 19 steden kandidaat gesteld, waaronder ook Brussel. Naast Brussel gaat het onder meer om Kopenhagen, Barcelona, Milaan en Stockholm.

Ook de Europese Bankenautoriteit (EBA) moet op zoek naar een nieuwe thuishaven. Ook daar is Brussel kandidaat. Naast Brussel zijn er nog zeven andere steden kandidaat: Dublin, Frankfurt, Parijs, Praag, Luxemburg-stad, Wenen en Warschau.

De kandidaturen worden tegen 30 september geëvalueerd door de Europese Commissie. Dat gebeurt op basis van een reeks criteria gaande van toegankelijkheid tot scholen voor de kinderen van het personeel en geografische spreiding.

Bedoeling is dat de knoop eind november wordt doorgehakt op de Raad Algemene Zaken.

AFP or licensors

Meest gelezen