"Opwarming van de aarde leidt tot meer luchtverontreiniging"

De opwarming van de aarde is slecht voor de luchtkwaliteit en zal tegen 2030 tot 60.000 extra vroegtijdige sterftes leiden. Tot die conclusie komen Amerikaanse wetenschappers in het gezaghebbende Nature Climate Change.

De opwarming van de aarde is schadelijk voor de gezondheid. Dat is niet nieuw. Tijdens hittegolven van de afgelopen zomers stierven duizenden mensen vroegtijdig. Vooral ouderen, kinderen en zieken mensen kunnen worden bevangen door hittestress.

Het lichaam warmt op, daardoor ontstaan "warmteziektes", zoals ademhalingsproblemen of zelfs beroertes. Daarnaast draagt klimaatverandering er ook toe bij dat er een bredere verspreiding van besmettelijke ziektes is en minder toegang tot schoon water. Maar er is meer.

Ozon

In dit onderzoek hebben wetenschappers van de universiteit van North Carolina de luchtverontreiniging onder de loep genomen. Want de opwarming van de aarde versterkt ook nog eens het effect van de bestaande verontreiniging. Dat zien we vooral in de zomer in drukke steden of aan grote verkeersassen.

Door de extra hitte komt dan geregeld ozon voor. Dat is een schadelijk gas dat in de lage luchtlagen ontstaat door de inwerking van het zonlicht op de aanwezige verontreiniging. Het is een zeer agressief gas dat de slijmvliezen beschadigt en diep in de longen doordringt.

Volgens de wetenschappers zullen de verhoogde ozonconcentraties door de opwarming leiden tot 60.000 extra sterfgevallen per jaar. Om dit cijfer even in perspectief te zetten. Jaarlijks sterven 5,5 miljoen mensen vroegtijdig aan de gevolgen luchtvervuiling. Slechte lucht is mee verantwoordelijk voor longkankers, hartaanvallen en beroertes.

De onderzoekers onderstrepen dat een gezamenlijke inspanning om klimaatverandering tegen te gaan een groot verschil kan maken voor de gezondheid van miljoenen mensen.

Meest gelezen