Artsen Zonder Grenzen wil Italiaanse gedragscode niet ondertekenen

Artsen Zonder Grenzen (AZG) gaat de Italiaanse gedragscode voor hulporganisaties die vluchtelingen oppikken op zee niet volgen. Volgens AZG zou die het werk alleen maar bemoeilijken.

Italië wil dat hulporganisaties die zelf vluchtelingen oppikken in de Middellandse Zee een gedragscode volgen. Die houdt onder meer in dat de schepen van Artsen Zonder Grenzen elke keer zelf helemaal terug naar de haven moeten om de vluchtelingen zelf af te zetten. "Dat is helemaal niet efficient", zegt Christophe Godderis van AZG. "Op die manier dreigen er vluchtelingen op zee om te komen. Nu werken we al goed samen, waarbij kleinere schepen vluchtelingen overladen op grotere, die dan over en weer naar land varen", aldus Godderis. De nieuwe Italiaanse regels maken het overleg over wie wanneer verantwoordelijk is, een stuk stroever, aldus AZG.

Geen gedragscode, wel afspraken

AZG geeft aan dat er heel wat goede zaken in de voorgestelde gedragscode staat, onder meer een verregaande financiële transparantie. Maar de vele nadelen wegen volgens AZG niet op, en dus wil AZG de gedragscode niet ondertekenen. Wel geeft de organisatie mee dat ze zich zal blijven houden aan alle regels die gelden in internationale wateren.

Veel vluchtelingen

De voorbije weken zijn er weer heel veel vluchtelingen die de gevaarlijke oversteek van Libië naar Italië proberen. Italië vindt dat het in de steek wordt gelaten door Europa omdat het zelf moet instaan voor de opvang van al die vluchtelingen. De Franse president Emmanuel Macron stelde vorige week nog voor om controleposten voor de triage van vluchtelingen op te stellen in Libië, maar dat plan lijkt voorlopig niet haalbaar door de aanhoudende geweld in Libië.

Francken: "Italië zal niet plooien"

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) laat in een reactie weten dat hij de weigering van AZG om te tekenen "alleen maar kan vaststellen". Francken, die voorstander is van de gedragscode, is van mening dat Italië echter bijzonder vastberaden is en dat het "tekenen of niet meer welkom" zal zijn. Ngo's die de gedragscode niet ondersteunen zullen niet meer kunnen aanmeren in de Italiaanse havens. "Mijn inschatting is dat Italië niet zal plooien."

Meest gelezen