Calais wijst "bevelen" Raad van State i.v.m. migranten af

Burgemeester Natacha Bouchart van Calais zegt dat ze niet ingaat op de "bevelen van de Raad van State" en dat het installeren van sanitair voor de migranten in de buurt van de Noord-Franse stad "onrechtvaardig voor de inwoners" is.

"De beslissing van de Raad van State is onrechtvaardig voor de inwoners van Calais, want ze stelt hen bloot aan bedreigingen zoals de creatie van een zoveelste jungle", meldt de burgemeester in een persmededeling die ze ook op haar Facebook-pagina heeft geplaatst.

"Bij gebrek aan een nationale en Europese aanpak van het probleem van de immigratie zal de stad Calais geen gevolg geven aan de bevelen die ze heeft gekregen."

Bouchart vreest dat er een nieuw migrantenkamp zal ontstaan, zoals de "jungle" die vorig jaar is ontruimd. Ze vindt dat de Franse regering oplossingen moet aandragen en zegt dat zij als burgemeester de bevolking van Calais moet beschermen. Ze zal naar eigen zeggen maar ingaan op de vragen dan de Raad van State als ze daardoor door de prefect van Hauts-de-France wordt verplicht.

"In het leven moet je risico's kunnen nemen", aldus Bouchard. Ze zegt ook dat de stad Calais liever 100 euro boete per dag betaalt in plaats van een toestand te creëren die kan leiden tot 10.000 nieuwe migranten in Calais. Volgens haar is daarvoor zelfs geld opzijgezet in de stedelijke begroting.

Lees verder onder foto.

Gisteren heeft de Franse Raad van State beslist dat zowel de Franse staat als de lokale overheden de nodige maatregelen moesten treffen om de vele migranten in Noord-Frankrijk essentiële hulp te geven. Meestal gaat het om migranten die via Calais of Duinkerke naar Groot-Brittannië proberen te raken. Die essentiële hulp slaat op toegang tot stromend water, mobiele douches en sanitair.

Meest gelezen