Video player inladen...

De entourage van president Trump lijkt een duiventil: een overzicht

Het ontslag van de directeur voor Communicatie Anthony Scaramucci na nauwelijks tien dagen in het Witte Huis is opvallend. Het was dan wel een erg uitgesproken figuur, maar hij is zeker niet de eerste medewerker van president Trump die de wacht wordt aangezegd. Werkzekerheid is er niet voor wie voor Trump werkt.

"You're fired", het is een bekende zin waarmee toenmalig zakenman en mediafiguur Donald Trump in de tv-show "The Apprentice" (boven) slecht functionerende kandidaten de deur wees. Oude gewoonten veranderen niet zo snel en de voorbije zes maanden was het ook een komen en gaan van medewerkers van president Trump en niet van de minste. 

1. Nationaal veiligheidsadviseur Michael Flynn

Nauwelijks 23 dagen na het aantreden van president Trump stapte zijn nationaal veiligheidsadviseur Michael Flynn op. Hij was onder vuur gekomen nadat bleek dat hij voor zijn aanstelling ongeoorloofde contacten had gehad met Rusland en dat niet had gemeld, ook niet toen vicepresident Mike Pence hem dat vroeg.

Dat liegen tegen Pence werd Flynn dan fataal, maar nadien bleek ook dat er waarschuwingen waren geweest dat Flynn kwetsbaar zou zijn voor chantage door de Russen. Ook zou hij betaald geweest zijn wegens zijn medewerking aan een Russisch tv-programma en ook dat was hij "vergeten" te melden.

2. Vicestafchef van het Witte Huis Katie Walsh

Eind maart trok ook de adjunct stafchef Katie Walsh de deur van het Witte Huis achter zich dicht. Officieel werd ze niet buitengezet, maar stapte ze zelf over naar America First Policies, een belangrijke groep die steun verwerft voor de politiek van president Trump.

Die groep moest blijkbaar versterkt worden nadat een eerste poging om de gezondheidszorg Obamacare in het Congres op te doeken, was mislukt. Walsh zou echter niet in de gunst gestaan hebben bij Steve Bannon en Trumps schoonzoon Jared Kushner, beiden topadviseurs van de president.

Katie Walsh was samen met stafchef Reince Priebus naar het Witte Huis gekomen en haar vertrek werd beschouwd als een eerste verzwakking van diens positie. Samen hadden ze eerder gewerkt bij de campagne van de Republikeinse partij.

3. Steve Bannon uit de Nationale Veiligheidsraad gezet

Hij wordt vaak de "echte president" genoemd, wellicht wat overdreven, maar de topadviseur van Trump en voormalig bankier, zakenman en journalist Steve Bannon vormt de verbinding met de oerconservatieve rechtervleugel, zij het dan niet echt de religieuze.

Bannon werd verrassend benoemd in de Nationale Veiligheidsraad, terwijl de legertop en de directeur van de inlichtingendiensten daar niet in zat. Lang duurde dat echter niet, want in april mochten die opnieuw aanschuiven aan de tafel van de National Security Council en werd Bannon daaruit gezet. Dat zou gebeurd zij op aanraden van de nieuwe veiligheidsadviseur HR McMaster. Bannon blijft wel een machtige figuur in de entourage van de president.

4. Adjunct nationaal veiligheidsadviseur KT McFarland

KT McFarland was de adjunct van Michael Flynn toen die eventjes nationaal veiligheidsadviseur was. Toen hij ontslagen werd, bleef ze op post, maar blijkbaar kon ze het niet goed vinden met zijn opvolger en haar nieuwe baas, generaal HR McMaster.

In april werd McFarland niet ontslagen, maar werd ze door Trump voorgedragen als nieuwe kandidaat-ambassadeur in Singapore. Die benoeming moet nog worden goedgekeurd door de Senaat.

5. Directeur Communicatie Mike Dubke

In mei was het de beurt aan de directeur Communicatie van het Witte Huis Mike Dubke om ontslag te nemen. Dubke was pas in maart aan de slag gegaan, ogenschijnlijk om de druk te verlichten op Trumps woordvoerder Sean Spicer die niet goed lag bij de journalisten.

Het klikte blijkbaar niet en Dubke stapte zelf op "om persoonlijke redenen". Spicer nam zijn positie ad interim in tot een nieuwe directeur (zie Scaramucci) benoemd zou worden. Een extra gevolg was dat Spicer de persbriefings in het Witte Huis nu meer overliet aan zijn adjunct Sarah Huckabee-Sanders.

6. FBI-directeur James Comey

Hij behoort niet echt tot de entourage van Trump, maar het gaat wellicht om het meest omstreden ontslag tot nu toe: dat van de directeur van de federale politiedienst FBI, James Comey, in 2013 benoemd door toenmalig president Barack Obama.

Comey lag slecht bij de Democraten wegens zijn onderzoek naar Hillary Clinton en bleef op post onder Trump. Als snel bleek de magie niet te werken en Trump ontsloeg begin mei Comey toen die het onderzoek naar de "Rusland-connectie" bij de presidentsverkiezingen wou voortzetten, onder meer dat naar de rol van Michael Flynn.

7. Walter Shaub van het Office of Government Ethics (OGE)

Net zoals Comey bij de FBI was Walter Shaub niet benoemd door president Trump, maar door Obama. Beiden horen echter thuis in dit lijstje. 

Shaub leidde de Office of Government Ethics (OGE), een onafhankelijk waakhond die moet toekijken op het ethisch handelen door de federale overheid. Vanuit die functie had Shaub kritiek op de manier waarop Trump zijn zakenimperium overdroeg aan familieleden. Officieel was dat om belangenvermenging te vermijden, maar Shaub vond duidelijk dat die overdracht niet ver genoeg ging en risico's inhield.

In juli trok Shaub zelf zijn conclusies, zes maanden voor zijn ambtstermijn afliep. Dat werd beschouwd als een kritiek op Trump.

8. Woordvoerder Sean Spicer

Eén van de meest bekende personen uit de entourage van president Trump was ongetwijfeld zijn woordvoerder Sean Spicer. Vanaf de eerste persbriefing in het Witte Huis botste die met de journalisten en werd hij vaak het onderwerp van satire in comedy shows.

Het kwam niet meer goed met de pers en nadat de directeur Communicatie Mike Dubke was opgestapt, nam Spicer die functie ad interim over. Tien dagen geleden werd Anthony Scaramucci dan benoemd tot directeur Communicatie en trok Spicer zijn conclusies. Hij was het eerste "slachtoffer" van Scaramucci. Zijn adjunct Michael Short volgde kort daarop nadat Scaramucci hem beschuldigd had van lekken naar de pers.

9. Stafchef Reince Priebus

Het meest opvallende ontslag in de korte, maar heftige periode-Scaramucci was dat van Reince Priebus, die als stafchef van het Witte Huis één van de machtigste figuren van de administratie was die een grote invloed heeft op de gang van zaken in het Witte Huis.

In zijn eerste en enige interview had communicatiedirecteur Scaramucci Priebus gelinkt aan de lekken naar de pers en had hij hem zwaar beledigd door hem een "fucking paranoid schizophrenic" te noemen. Toen was duidelijk dat één van hen snel zou gaan en Priebus werd als eerste afgevoerd.

10. Directeur Commmunicatie Anthony Scaramucci

Ze zouden echter beiden gaan, want na nauwelijks tien dagen in functie als directeur Communicatie van het Witte Huis en met de uitschakeling van Spicer en Priebus op zijn geweten, mocht ook Scaramucci zelf zijn koffers pakken, als die al waren uitgepakt.

Priebus mocht dan weg zijn, de verwijzing van "sucking his own cock" over topadviseur Steve Bannon bleef hangen en Scaramucci nam naar eigen zeggen zelf ontslag om de nieuwe stafchef van het Witte Huis, generaal John Kelly, met een "schone lei" te laten beginnen. Het zou die Kelly geweest zijn die zou aangedrongen hebben op het vertrek van Scaramucci.

Hoe dan ook, lijkt het er op dat deze lijst spoedig aangevuld zal worden met nieuwe namen, alleen omdat generaal Kelly schoon schip zou willen maken in de chaos in het Witte Huis.

Meest gelezen