Deval Patrick: de man die Barack Obama in 2020 in het Witte Huis wil

Als het van Barack Obama afhangt, dan wordt Deval Patrick de presidentskandidaat voor de Democraten bij de verkiezingen van 2020. Dat schrijft Politico. Maar wie is hij? En wil hij dat zelf wel? VRT-correspondent in de VS Björn Soenens geeft tekst en uitleg.

Deval Laurdine Patrick: bij ons is het een nobele onbekende, maar mogelijk kent ook in Europa iedereen zijn naam tegen 2020. Niemand minder dan de Amerikaanse oud-president Barack Obama wil dat hij over 3 jaar in zijn voetsporen treedt als presidentskandidaat voor de Democraten (en als het even kan als president van de VS).

"Patrick is net als Obama een zwarte man", zegt Soenens in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Hij is geboren in 1956 en heeft een jonge en frisse uitstraling. Het is een burgerrechtenadvocaat met een lange politieke geschiedenis. Zo was hij assistent-minister van Justitie onder president Bill Clinton. Later was hij 8 jaar lang gouverneur van de staat Massachusetts. Vandaag is hij aan de slag bij Bain Capital, een consultancybedrijf dat de Republikein Mitt Romney nog heeft opgericht. Dat is een beetje omstreden."

Volgens Soenens is het niet ongewoon dat de entourage van Obama de naam van Patrick nu al laat vallen. "In de VS is het gebruikelijk om te speculeren en namen te lossen. Hiermee wil Obama de temperatuur van het water meten. Hebben mensen belangstelling voor Patrick? Zijn donoren geïnteresseerd om geld aan zijn campagne te geven? Als je je kandidaat wil stellen voor de presidentsverkiezingen, moet je dat sowieso vroeg genoeg doen om het nodige geld op te halen."

Andere kandidaten

Toch is het veel te vroeg om nu al te stellen dat Patrick zich over 3 jaar de presidentskandidaat voor de Democraten mag noemen. "Ook Kamala Harris gaat over de tongen. Zij is senator voor Californië. Daarnaast wordt Julián Castro genoemd, lange tijd de burgemeester van San Antonio in Texas en minister van Huisvesting onder Obama. Tot slot zijn ook de senatoren Bernie Sanders en Elizabeth Warren niet afgeschreven."

De hamvraag blijft evenwel of Patrick zelf wel zin heeft om zich kandidaat te stellen. "Al in 2016 vroeg Obama om dat te doen, maar toen wou hij niet. Het blijft dus afwachten of hij daar in 2020 anders over denkt."

Meest gelezen