Eten we na zeewier en insecten straks kwallenchips?

In Denemarken hebben wetenschappers een nieuwe methode ontwikkeld om kwallen op een efficiënte en snelle manier tot eetbare chips te drogen. Op die manier hopen ze de wereldbevolking te voeden en vooral in het Westen mensen ervan te overtuigen de dieren te consumeren.

Zeewier en geroosterde insecten? De jongste jaren groeien ze langzaam tot het nieuwe culinaire normaal uit in het Westen. Wetenschappers verbonden aan de Zuid-Deense Universiteit (SDU) willen graag nog een derde ongewone hap aan ons menu toevoegen: kwallen.

Wij associëren kwallen in de eerste plaats met vervelende beten op het strand in de zomer, maar in Azië staan ze al duizenden jaren op het menu. De traditionele bereiding levert echter een kraakbeenachtige structuur op. Daarom hebben de Denen een meer appetijtelijk recept bedacht: ze drogen de dieren.

Het proces is betrekkelijk eenvoudig. Eerst leggen ze de kwallen in een bad van alcohol. In enkele dagen tijd vervangt die het water in hun lichamen. Vervolgens laten ze de alcohol verdampen tot de kwallen kurkdroge en flinterdunne schijfjes zijn, net als knapperige aardappelchips. Een uitgesproken smaak zouden die niet hebben.

Win-win

De wetenschappers zien niets dan voordelen in hun ontdekking. Ze menen dat dit proces en het resultaat mensen in het Westen zal overtuigen om kwallen te gaan eten. Ook de Aziatische keuken vaart er wel bij omdat de Deense methode veel sneller werkt dan de traditionele bereiding. Die duurt 30 tot 40 dagen en is erg arbeidsintensief.

De oceanen zitten vol kwallen en volgens de voorspellingen zal hun aantal alleen maar toenemen, merken de wetenschappers tot slot op. Dat laatste is vooral voor vissers wereldwijd hinderlijk. Tegelijk stijgt de wereldbevolking en de nood aan voedsel. Iedereen wint dan ook als mensen de dieren gewoon opeten, zo luidt de conclusie.

Meest gelezen