FAVV: "Eieren op Belgische markt zijn veilig"

Het Federaal Agentschap voor Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) gaat ervan uit dat de eieren op de Belgische markt geen gevaar vormen voor de volksgezondheid. In Nederland is er een onderzoek geopend, nadat een bedrijf de giftige stof fipronil zou hebben gebruikt bij de bestrijding van bloedluis.

Dertig Nederlandse pluimveebedrijven hebben hun eieren moeten vernietigen, nadat ze dit jaar het bestrijdingsbedrijf Chickfriend hadden ingeschakeld. Chickfriend zou de giftige stof fipronil gebruikt hebben bij hun behandeling om de aanwezigheid van bloedluis in kippenstallen te bestrijden. De leverancier van Chickfriend is een bedrijf uit de Antwerpse gemeente Weelde, Poultry-Vision.

Het parket van Antwerpen onderzoekt de zaak. Eind juli werd er bij het bedrijf in de Kempen een huiszoeking uitgevoerd. Poultry-Vision wordt ervan verdacht fipronil toegevoegd te hebben aan middelen die wel gebruikt mogen worden om bloedluis te bestrijden. Stalen van verschillende chemische producten en de boekhouding van het bedrijf werden meegenomen. De zaakvoerder, die geen strafrechtelijk verleden heeft, werd verhoord. Hij ontkent betrokken te zijn bij een zwendel.

Het FAVV heeft de nodige maatregelen getroffen om te voorkomen dat eieren met een gevaarlijke concentratie fipronil op de Belgische markt komen. Het Agentschap heeft volgens de Europese normen geen concentraties aangetroffen die een direct gevaar vormen voor de Belgische volksgezondheid. Het is in België niet toegelaten om de schadelijke stof te gebruiken in de pluimveesector. Bedrijven die het product dit jaar toch gebruikt hebben, zijn bezocht door de inspectie. Als er een vermoeden van besmetting was, werden de bedrijven geblokkeerd. In afwachting van de analyse van stalen mogen ze dus geen eieren meer verhandelen. Het is niet bekend om hoeveel bedrijven in België het gaat.

Het Agentschap heeft eieren met een lage concentratie fipronil uit de rekken laten halen. Dat betekent dat er dus mogelijk toch besmette eieren zijn verkocht. Het Agentschap benadrukt dat de concentraties fipronil bij ons wel onder de Europese norm liggen die bepaalt wanneer er een gevaar voor de volksgezondheid is. 

Nederlandse supermarkten maken rekken leeg

Albert Heijn, Lidl en Aldi hebben al eieren uit de rekken van hun Nederlandse filialen gehaald. Albert Heijn heeft geen eieren verkocht waarvan de concentratie fipronil schadelijk was voor de gezondheid. Ze zouden wel schadelijk zijn bij veelvuldige consumptie of consumptie door kinderen. Lidl heeft in 57 Nederlandse filialen eieren aangetroffen waarvan de concentratie wel een gevaar voor de gezondheid vormde. Aldi heeft in honderd winkels in centraal- en oost-Nederland eieren uit de rekken moeten halen. Klanten krijgen over het algemeen hun geld terug als ze eieren terugbrengen naar de winkel.

Meest gelezen