Francken: "Vrees dat Franse aanpak vluchtelingen weinig zal oplossen"

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) denkt niet dat de nieuwe opvangcentra voor vluchtelingen en migranten in Frankrijk veel zoden aan de dijk zullen zetten. Vluchtelingen en migranten zijn er enkel welkom als ze in Frankrijk asiel aanvragen, maar de meesten onder hen willen naar het Verenigd Koninkrijk, zegt hij.

Gisteravond heeft de Franse regering aangekondigd dat ze verschillende nieuwe opvangcentra voor vluchtelingen en migranten in het noorden van Frankrijk wil inrichten, onder meer om de toestroom in Calais op te vangen. Een van die centra komt in Bailleul, vlak bij de grens met België.

Bij veel Belgische politici doen de plannen alarmbellen afgaan omdat ze vrezen dat de vluchtelingen en migranten ook in ons land hun geluk zullen beproeven. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) waarschuwde op Twitter voor "spillover-effecten".

(Lees voort onder video)

In "Terzake" laat staatssecretaris Francken vanavond verstaan dat ook hij geen goed oog heeft in de nieuwe opvangcentra en dan vooral wegens de voorwaarden die de Franse regering oplegt. Concreet wil de Franse regering hen pas opvangen als ze verklaren in Frankrijk te willen blijven en géén oversteek naar het Verenigd Koninkrijk plannen.

"Ik denk niet dat dit veel gaat oplossen", zegt Francken. "Die vluchtelingen en migranten gaan dat nooit verklaren want het Verenigd Koninkrijk is gewoon hun einddoel. Daar hebben ze familie en kennissen. Dat zien we ook in Brussel. Ook wij hebben het moeilijk om mensen te overtuigen in België asiel aan te vragen want ze zijn vastberaden om naar het Verenigd Koninkrijk te reizen. Het is een menselijk verhaal, maar ook een moeilijk verhaal."

Meest gelezen