Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Het ontslag van Scaramucci in 4 vragen en 4 antwoorden

Opschudding in het Witte Huis nu na amper 10 dagen communicatiedirecteur Anthony Scaramucci de laan wordt uitgestuurd. Waarom is Scaramucci ontslagen, wat vindt Trump daarvan, komt er een einde aan de chaos en hoe moet het nu verder? VRT-correspondent in de VS Björn Soenens geeft tekst en uitleg.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Waarom is Scaramucci ontslagen?

"Scaramucci is per direct de laan uitgestuurd door de nieuwe stafchef van het Witte Huis, generaal John Kelly (foto onder), met steun van Donald Trump", zegt Soenens. "De president vond dat Scaramucci te veel zelf het verhaal was geworden en daardoor meer kwaad dan goed deed. Kelly wil discipline in het Witte Huis en wil orde op zaken stellen."

De communicatiedirecteur lijkt vooral de prijs te betalen voor zijn veelbesproken telefonisch interview met The New Yorker. Hij haalde daarin uit naar de intussen ontslagen stafchef Reince Priebus en adviseur Steve Bannon. "Na de schunnige en vulgaire tirade van Scaramucci over twee topmedewerkers in het Witte Huis was voor Kelly het lot van de communicatiedirecteur meteen bezegeld. Zijn geloofwaardigheid was na tien dagen volledig in rook opgegaan."

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Wat zegt Trump?

Het was vrij rustig op Twitter van Trumps kant. "Hij was vandaag bijzonder gedisciplineerd in zijn tweets", zegt Soenens. "Het duurde negen uur lang voor we iets van hem hoorden. Ik dacht dat John Kelly zelfs het twittergedrag van Trump onder controle had." Het duurde tot na het nieuws dat Scaramucci was ontslagen, voor de Amerikaanse president een tweet de wereld in stuurde. "Na de dramatische ontwikkeling met het ontslag van Scaramucci liet Trump via Twitter droog weten dat hij het een geweldige dag vond in het Witte Huis."

Komt er een einde aan de chaos?

De ene personeelswissel volgt de andere op in het Witte Huis. Behalve Scaramucci is vorige week de vorige stafchef Reince Priebus (foto onder) ontslagen. Kort daarvoor vertrok ook woordvoerder Sean Spicer. "Het Witte Huis was in absolute chaos verzonken", zegt Soenens daarover. De kersverse stafchef John Kelly wil daar iets aan veranderen en wil orde op zaken stellen.

"Met Kelly als stafchef is de kans op een ander Witte Huis echt wel groot. Er is nu één baas. De toegang tot Trump zal worden beperkt. Iedereen moet rapporteren aan Kelly en alleen aan Kelly. Geen parallelle circuits dus", zegt Soenens. "Zelfs dochter Ivanka Trump en schoonzoon Jared Kushner moeten via Kelly passeren voor ze de president kunnen spreken."

Er is volgens de correspondent maar een iemand die de rust weer kan verstoren. "Dat is de president zelf."

Wie volgt hem op?

Er zijn nog geen namen voor mogelijke vervangers van Scaramucci. "Opmerkelijk is wel dat er een ceremonie was in het Witte Huis waar Sean Spicer (foto onder) is opgemerkt, die er blijkbaar erg gelukkig uitzag", zegt Soenens. "Voor hetzelfde geld komt Spicer terug als communicatiedirecteur. Niet meer als gezicht van het Witte Huis, want dat is nu Sarah Huckabee Sanders." Spicer was eerder al communicatiedirecteur ad interim. Hij combineerde dat met zijn job als woordvoerder.

Het Witte Huis is nu dus op zoek naar een vierde communicatiedirecteur in amper zes maanden. "Je had eerst Michael Dubke, daarna Sean Spicer en nu dus Anthony Scaramucci die stopt", zegt Soenens. "Ik denk dat het Witte Huis nu de nodige tijd zal nemen om een nieuwe communicatiedirecteur te kiezen. En ook dat zal de job zijn van Kelly."

Meest gelezen