Italië wil mensensmokkel bestrijden in Libische wateren

De Italiaanse regering heeft in het parlement in Rome haar plan voorgesteld om militair actief te worden in Libische territoriale wateren. De Libische regering in Tripoli is het ermee eens dat Italiaanse marineschepen daar mensensmokkelaars gaan aanpakken.

Het gaat niet om een vijandige daad tegenover Libië en het is ook niet de bedoeling om een maritieme blokkade op te leggen tegen dat land, aldus de regering in Rome.

Wel zal Italië een commandovaartuig en vijf kleinere schepen evenals drones en helikopters inzetten in Libische territoriale wateren. In totaal zouden duizend militairen bij de actie betrokken worden.

Hoofddoel is de strijd tegen de mensensmokkel vanuit Libië naar Europa en dan vooral Italië zelf. Dit jaar zijn al zeker 94.000 mensen vanuit Libië naar Italië gekomen in gammele bootjes. Ze worden op zee opgevangen door de Europese maritieme operatie "Sophia", maar dan worden ze ook naar Italië gebracht. Een onbekend aantal mensen komt om op zee.

Omdat veel mensensmokkelaars van boord gaan in de "veilige" territoriale wateren van Libië ontsnappen ze zo aan de Europese schepen in de Middellandse Zee. Italië wil in die wateren tussenbeide kunnen komen en de internationaal erkende regering van Libië in de hoofdstad Tripoli steunt de operatie. Italiaanse patrouilleboten zouden zo kunnen opereren in de haven van Tripoli.

Meest gelezen