Jordanië schrapt de "trouw-de-verkrachter-wet"

Het Jordaanse parlement heeft een wet geschrapt waardoor verkrachters tot nu toe aan bestraffing konden ontkomen door met hun slachtoffer te trouwen. De stemming wordt gezien als een belangrijke stap vooruit voor vrouwenrechten in het conservatieve koninkrijk.
Copyright STMcNeil 2012

Over de wet was een emotioneel en bijwijlen hevig debat gehouden. Na de stemming over het beruchte artikel 308 van de strafwet barstte gejuich los op de publieksbanken. Voorstanders van de afschaffing van de wet spreken over "een grote stap vooruit voor de rechten van vrouwen in Jordanië".

De wet stelde ook de moderne stedelijke elite tegenover het erg conservatieve platteland in het koninkrijk. De wet moet nu nog worden goedgekeurd door de Senaat en door koning Abdullah II. Eerder hadden Tunesië, Marokko en Egypte een gelijkaardige wet afgeschaft.

Conservatieve politici wilden de wet behouden omdat een slachtoffer van verkrachting nog altijd beschouwd wordt als een "schande" voor de familie en de familie-eer zou enkel hersteld kunnen worden als ze trouwt met de dader. Die ontsnapt tot nu toe dan aan vervolging.

Gelijkaardige wetten waarbij verkrachters vrijuit gaan als ze hun slachtoffer trouwen ("en dus voor schande behoeden") zijn er overigens niet enkel in het Midden-Oosten, maar ook in India en het Verre Oosten. 

Meest gelezen