Kate en William sliepen in deze fraaie ambtswoning in hartje Brugge

De hertog en hertogin van Cambridge, prins William en Kate Middleton, hebben overnacht in de ambtswoning van provinciegouverneur Carl Decaluwé in Brugge. Dat schrijft Het Nieuwsblad. "Het koppel verbleef in de koninklijke suite en kreeg een English breakfast", vertelt Decaluwé aan onze redactie. De Britse ambassade regelde de overnachtingsplaats, hoewel Kate en William ook een uitnodiging hadden gekregen van ons koningspaar.

"We zijn zondag om middernacht samen in de ambtswoning aangekomen en daarna maandag rond 11 uur alweer vertrokken", vertelt Decaluwé over het bezoek van zijn hoge gasten. De Britse prins en zijn vrouw kozen voor Brugge en niet voor Laken. Kate en William hadden van koning Filip en koningin Mathilde een uitnodiging gekregen om in Brussel te overnachten. Wellicht kozen ze om praktische redenen voor een uitvalsbasis dicht bij de herdenkingsplaatsen voor de Slag om Passendale. Filip en Mathilde zelf trokken zondagnacht wél huiswaarts.

Foto Kurt

Kate en William samen met Carl Decaluwé (midden) in de Westhoek.

English breakfast met croissants

De ambtswoning van de provinciegouverneur is een 18e-eeuwe residentie en heeft al vaker dienst gedaan voor prominenten. "Winston Churchill heeft hier nog drie weken gewoond", zegt Decaluwé trots. "Maar evengoed ambassadeurs verblijven hier, net zoals ons koningspaar en dat van Jordanië, koning Abdullah en koningin Rania."

Volgens de provinciegouverneur verliep alles heel informeel en hadden Kate en William helemaal geen specifieke wensen. Ze sliepen in de koninklijke suite -die enkele jaren geleden werd opgefrist- en kregen 's ochtends een English breakfast geserveerd, met croissants. Voor een rondleiding in het historische Brugge zelf was er helaas geen tijd. De hofdame van het koppel was mee én vooral veiligheidspersoneel. "Een beperkte groep, hoor, die verdeeld sliep over de ambtswoning en een hotel."

Ambtswoning is classicistisch complex

Op de Burg in Brugge, tegenover het stadhuis, prijkt de statige ambtswoning van de West-Vlaamse provinciegouverneur. Het classicistische complex was tot de Franse Revolutie de residentie van de Brugse bisschoppen en daarna van de prefectuur van het Leiedepartement (of de provincie West-Vlaanderen).

Meest gelezen