Naar je smartphone turen tijdens het oversteken? Honolulu verbiedt het

Honolulu heeft een nieuwe wet goedgekeurd die mensen verbiedt om tijdens het oversteken "oog te hebben voor een mobiel toestel". De stad wil hiermee de verkeersveiligheid bevorderen. Want voetgangers die meer oog hebben voor hun smartphone dan voor het verkeer: dat kan niet.
Photoshot. All rights reserved.
Een herkenbaar beeld uit New York

Het is u in grote steden ongetwijfeld ook al opgevallen: voetgangers doden aan een verkeerslicht de tijd met hun smartphone, en gaan daar tijdens het oversteken vaak rustig mee verder. Dat zo'n gebrek aan aandacht voor het verkeer tot gevaarlijke situaties of zelfs verkeersdoden kan leiden, ligt voor de hand.

Honolulu stelt daar met een nieuwe wet paal en perk aan: vanaf 25 oktober is het voorboden om tijdens het oversteken "bezig te zijn met een mobiel scherm". De nieuwe wet is allesomvattend en verbiedt niet enkel het gebruik van de onvermijdelijke smartphones. Als voetganger mag je ook niet langer bezig zijn met videospelletjes, biepers of laptops. Honolulu is daarmee de eerste Amerikaanse stad die zo'n maatregel invoert voor voetgangers. Gelijkaardige regels voor bestuurders bestaan wel al.

Bellen tijdens het oversteken, wordt niet verboden, en voetgangers mogen hun smartphone ook nog naar believen gebruiken op het voetpad. Wie wordt betrapt, krijgt de eerste keer een boete van 15 tot 35 dollar. Maar bij hardleerse smartphonegebruikers kan dat na verschillende inbreuken oplopen tot 99 dollar.

"Gezond verstand volstaat niet"

Volgens de burgemeester van Honolulu Kirk Cadwell is de "verstrooide voetgangerswet" dringend nodig, omdat er in zijn stad vooral senioren vaak worden aangereden tijdens het oversteken, omdat ze hun ogen te laat losrukken van hun smartphonescherm. De nieuwe wet is daarom symbolisch ondertekend aan een van de drukste kruispunten in de stad. "Ik wou dat sommige wetten niet nodig waren, omdat gezond verstand zou volstaan. Maar dat is dus niet altijd het geval", aldus de burgemeester.

Meest gelezen