Normale maand juli, maar groot neerslagtekort in zuidwesten van het land

Het KMI spreekt van een normale maand juli in België. De gemiddelde temperaturen lagen bij de verwachte waarden. Het was wel de achtste maand op rij met een neerslagtekort, maar die wordt als normaal beschouwd. Alleen in het zuidwesten van West-Vlaanderen en in Belgisch Lotharingen weken de neerslaghoeveelheden sterk af van de normale waarden.
Nicolas Maeterlinck

In de regio rond Kortrijk en Doornik viel maar de helft van de normale maandneerslag, terwijl in Belgisch Lotharingen anderhalve keer de normale hoeveelheid viel.

"Dat is te verklaren door het feit dat we in de maand juli en augustus niet echt grote regenzones krijgen, maar wel plaatselijke regen- of onweersbuien. Net in die streek rond Kortrijk en Doornik zijn er daarvan veel minder is geweest," vertelt weerman en medewerker van het KMI David Dehenauw.

Volgens de weerkaarten zal het neerslagtekort daar ook niet snel verdwijnen.

Normale temperaturen

De temperaturen van de maand juli lagen wel in de lijn van de verwachtingen. De gemiddelde maximumtemperatuur in Ukkel lag op 23,1°C, terwijl de minimumtemperatuur deze maand gemiddeld 14°C was. Het totale maandgemiddelde bedroeg 18,6°C.

Ook het aantal uren zon en de gemiddelde hoeveelheid neerslag waren normaal voor de maand juli.

Meest gelezen