Oudenaarde Toscane van Vlaanderen? Toscane heeft niet zoveel fietsers

Een uitspraak van de burgemeester van Oudenaarde gaat over de tongen in de stad. In een gesprek met Het Laatste Nieuws omschreef hij Oudenaarde als het Toscane van Vlaanderen. “Het is hier inderdaad heuvelachtig en druk bezocht, maar in Toscane zijn niet zoveel fietsers als hier. Wij hebben dan weer geen wijn”, reageren enkele inwoners van Oudenaarde bij Radio 2 Oost-Vlaanderen.

De burgemeester van Oudenaarde Marnic De Meulemeester (Open VLD) bevestigt aan deredactie.be dat hij zijn stad beschouwt als het Toscane van Vlaanderen.

"Er zijn verschillende mooie streken in Vlaanderen, maar als je Oudenaarde binnenrijdt, kom je in het groen terecht. Je ziet groene hagen, bomen en bloemen. Wanneer de renovatie van de nieuw ingerichte markt afgerond is, met prachtige boompjes en uitgebreide terrassen, dan waan je je in Toscane", aldus De Meulemeester.

De burgemeester verwijst ook naar het internationale karakter van zijn stad. Met onder meer het museum Centrum Ronde Van Vlaanderen en de belangrijkste voorjaarsklassieker in het wielrennen lokt de stad steeds meer toeristen uit de hele wereld naar Vlaanderen. De geplande tentoonstelling over de Vlaamse meester Adriaan Brouwer in 2018 is een belangrijke culturele troef voor de stad.

"Ik blijf erbij dat we Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen kunnen omschrijven als het Toscane van Vlaanderen", besluit De Meulemeester.

"Maar wij hebben geen wijn"

Radio 2 Oost-Vlaanderen ging poolshoogte nemen in de stad in de Vlaamse Ardennen. De meningen van de inwoners van Oudenaarde zijn gemengd over de uitspraak van de burgemeester.

Sommigen vinden de vergelijking maar niets, anderen kunnen zich wel vinden in de vergelijking van hun burgemeester. “Het is hier inderdaad heuvelachtig en druk bezocht, maar in Toscane zijn niet zoveel fietsers als hier. Wij hebben dan weer geen wijn”, klinkt het. “Net als in Toscane hebben we in Oudenaarde ook heel goede restaurants", meldt een andere inwoner.

Opvallend. Oudenaarde heeft een zusterstad in Italië. Maar Castel Madama ligt niet in Toscane. De stad ligt in de provincie Rome.

Meest gelezen