Parlement stemt in met benoeming vertrouweling van Sharif als Pakistaanse premier

Het Pakistaanse parlement heeft Shahid Khaqan Abbasi, een vertrouweling van de afgezette premier Nawaz Sharif, verkozen tot interim-premier. Dat heeft de voorzitter van het parlement, Sardar Ayaz Sadiq, aangekondigd.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De Pakistaanse Minister van Olie en Natuurlijke Bronnen Shahid Khaqan Abbasi was de grote favoriet om verkozen te worden tot interim-premier. Hij kreeg de steun van Sharif en van zijn partij, de meerderheidspartij PML-N. Hij werd verkozen met 221 stemmen, ruim meer dan de vereiste 172 stemmen.

Abbasi zal 45 dagen op post blijven. Dan moet hij de weg vrijmaken voor de verkiezing van Shahbaz Sharif, de jongere broer van Nawaz Sharif. Om premier te worden, moet Shahbaz Sharif eerst nog zijn functie als regeringsleider van de provincie Punjab - de machtsbasis van de familie Sharif - neerleggen om een zetel in het parlement te krijgen.

Dat proces zou ongeveer 45 dagen duren. Een machtsoverdracht eerst aan Abbasi en dan aan Shahbaz Sharif garandeert de voortzetting van het beleid van Nawaz Sharif.

Nawaz Sharif was vrijdag na een unanieme beslissing van vijf rechters van het hooggerechtshof uit zijn ambt ontheven. De beslissing hield verband met documenten die met het internationaal schandaal rond de Panama Papers waren opgedoken. Daarin stonden namen van Sharifs kinderen, zijn eigen naam echter niet.

Meest gelezen