Telecomprijzen stijgen opnieuw veel sneller dan in de buurlanden

De prijzen voor telecomdiensten blijven in ons land veel sneller stijgen dan in de buurlanden. Dat blijkt uit cijfers van de Overheidsdienst Economie.

In het tweede kwartaal van dit jaar zijn de telecomprijzen in ons land met 2,3 procent gestegen. In de buurlanden zijn die prijzen gemiddeld met 3,2 procent gedaald. Het zijn vooral de bundels die bij ons opnieuw fors duurder worden. Afgelopen lente kwam er 3,1 procent er bij. Ter vergelijking: In Nederland werden bundels 6,9 procent goedkoper, in Frankrijk zelfs 9,9 procent.

Als oorzaak wordt vaak verwezen naar het duopolie van Proximus en Telenet: de twee spelers die alle netwerken in huis hebben om alle diensten te kunnen aanbieden: vaste en mobiele telefonie, internet en televisie. Het zijn net die bundels die heel populair zijn omdat klanten voor het hele pakket slechts bij één leverancier moeten aankloppen. Kleinere spelers zoals Orange, dat alleen mobiele telefonie kan aanbieden en voor internet en televisie moet aankloppen bij Telenet, hebben het daardoor moeilijker.

Om het duopolie van Proximus en Telenet te doorbreken wil het BIPT, de telecomregulator, de groothandelsprijzen, de prijzen die bijvoorbeeld Orange aan Telenet moet betalen om tv te kunnen aanbieden, verlagen. Dat zou de concurrentie en de prijzen ten goede zou moeten komen. Beslissingen hierover vallen in het najaar.

Meest gelezen