U2 speelt vanavond integraal "The Joshua Tree": dit mag u verwachten

Vanavond speelt de Ierse rockband U2 voor een uitverkocht Koning Boudewijnstadion integraal zijn succesplaat "The Joshua Tree". Dat iconische album over typisch Amerikaanse idealen is dit jaar exact 30 jaar oud, maar nog steeds actueel. Dat vindt ook Vier-presentator Gilles De Coster, die al jarenlang fan is van U2.
WWW.DANNYNORTH.CO.UK
Een foto van het "The Joshua Tree"-concert in Londen

"The Joshua Tree" kwam als vijfde studioalbum van U2 uit in maart 1987. Het is met ruim 25 miljoen verkochte exemplaren het best verkochte U2-album, en een van de best verkochte platen aller tijden, meldt concertorganisator Live Nation. Het is ook de plaat waarvoor U2 zowel bij zijn fans als bij de muziekpers het meeste lof oogst.

Vlakblad Rolling Stone zet het nummer op een 26e plaats in zijn "500 beste albums aller tijden"-lijst. U2 kreeg voor "The Joshua Tree" ook de Grammy voor beste plaat. Singles "Where the streets have no name", "I still haven't found what I'm looking for" en "With or without you" werden allemaal radiohits die nu nog steeds hoog genoteerd staan in allerlei eindejaarslijstjes.

(lees voort onder de video)

Het album ademt Amerika in al zijn aspecten. De naam "The Joshua Tree" verwijst naar een typisch cactusachtige plant, die voorkomt in de Californische woestijn. De plant is, naast een foto van de band, ook te zien op de oorspronkelijke albumhoes. Andere foto's die in het albumboekje staan, tonen typisch Amerikaanse woestijnlandschappen: de grote inspiratiebron voor de plaat. Deze natuurlijke decors spelen ook tijdens deze tournee een belangrijke rol, zo toont onderstaande foto van het U2-optreden in het Stade de France.

Muzikaal heeft U2 zich voor "The Joshua Tree" laten inspireren door onder meer gospel, folk en blues. Inhoudelijk schemeren in de meeste songteksten verwijzingen naar typische Amerikaanse waarden door. Vooral van het licht mythische Amerika was U2 nogal fan. Bono, die de meeste teksten voor dit album schreef, heeft het in de nummers vaak over de clash tussen het droombeeld dat de meeste mensen van de VS hebben als "land of hope and dreams", en de vaak rauwere realiteit, van grote maatschappelijke verschillen. Ook sneren naar de politiek zijn nooit veraf, net als religie, of het verloren vertrouwen daarin. Dat maakt de plaat 30 jaar na de release nog steeds actueel.

Deze nummer staan op "The Joshua Tree" en worden vanavond allemaal gespeeld

 • 1) Where the Streets Have No Name
 • 2) I still haven't found what I'm looking for
 • 3) With or Without You
 • 4) Bullet the Blue Sky
 • 5) Running to Stand Still
 • 6) Red Hill Mining Town
 • 7) In God's Country
 • 8) Trip Through Your Wires
 • 9) One Tree Hill
 • 10) Exit
 • 11) Mothers of the Disappeared 

Voor nieuwsgierige concertgangers: hier vind je de setlist van de U2-concerten in Amsterdam afgelopen weekend. Naast de nummers uit "The Joshua Tree" staan er nog enkele grote hits op het programma.

Gilles De Coster: "Grootste rockgroep van de laatste decennia"

"De Mol"-presentator Gilles De Coster is al jaar en dag een grote U2-fan. Zijn favoriete nummer is de opener van "The Joshua Tree". ""Where the streets have no name" is live altijd het beste moment van de show. Meestal zit het nummer vlak voor de bisronde, en is de sfeer tegen dan al goed opgebouwd", vertelt hij. "En de band maakt er een zaak van om de iconische intro héél breed uit te spinnen. Ze rekken het tot het uiterste, en intussen rent Bono meestal als een gek over het podium. Kippenvel, elke keer opnieuw."

(lees voort onder de video)

De Coster zag U2 intussen een vijftal keer live aan het werk. "Voor vanavond heb ik helaas geen tickets kunnen bemachtigen. Maar ik troost me met de gedachte dat ik Bono en co vorig jaar nog heb gezien in het Sportpaleis. Dat vond ik toen een zeer straffe show, zowel muzikaal als visueel, met veel interactie met het publiek."

Waarom De Coster zo'n grote fan is? "U2 is simpelweg de grootste rockgroep van de laatste 40 jaar. Ze spelen hun hele carrière lang op niveau, al lopen de meningen over hun laatste platen sterk uiteen. Ik vind zelf ook dat hun laatste straffe album dateert van 2000, al hebben ze ook daarna nog meezingers gemaakt. Hoe dan ook combineren ze een ijzersterk oeuvre met sterke liveshows, zowel muzikaal als visueel", vertelt hij. "Hun bombastische sound komt hun iconische nummers enkel ten goede. Als je hen live ziet, dan voél je dat je naar een wereldgroep staat te kijken."

En de intermezzo's van wereldverbeteraar Bono? "Soms vervalt hij tijdens liveshows wel eens in goedbedoeld gepreek. Hij kiest ervoor om zich te engageren, en dat is bewonderenswaardig. Uiteindelijk maakt dat spirituele aspect ook deel uit van een U2-show en stoort mij dat niet echt."

Fans schuiven nu al aan

De eerste Belgische U2-fans staan al sinds gisterenmorgen aan te schuiven aan het Koning Boudewijnstadion. Wie een plekje in de voorste regionen wil bemachtigen, kon gisteren al intekenen op een geïmproviseerde "aanwezigheidslijst", zoals onze journaalploeg kon vaststellen. 

Vanmorgen stonden de eerste fans al opnieuw aan te schuiven. Veiligheidsmensen zorgen ervoor dat de wachtrij gestructureerd en stelselmatig opschuift naar de toegangspoort. De deuren van het Koning Boudewijnstadion openen om 17 uur, om 19 uur start voorprogramma Noel Gallagher. U2 begint er zelf aan om 20.45 uur.

Ook vanavond gelden opnieuw strenge - maar intussen klassieke - veiligheidsmaatregelen. Organisator Live Nation raadt concertgangers aan om zo veel mogelijk persoonlijke spullen thuis te laten. Rugzakken en tassen zijn toegelaten, maar zullen streng gecontroleerd worden en alle bezoekers moeten langs een metaaldetector.

Meest gelezen