Verdachten mogen niet worden overgeleverd aan België door toestand in gevangenissen

Een Nederlandse rechter weigert voorlopig om acht verdachten in een drugszaak over te leveren aan België. De reden? Het vernietigende rapport van het antifoltercomité van de Raad van Europa dat vorige maand verschenen was en dat de toestanden in de Belgische gevangenissen tijdens stakingen aanklaagt.
BELGA/VIDAL

Vorige maand had het antifoltercomité van de Raad van Europa ons land een serieuze tik op de vingers gegeven. Het comité klaagt vooral de toestand in de Belgische gevangenissen aan tijdens stakingen. De Raad van Europa wil dat er snel werk gemaakt wordt van een minimale dienstverlening in gevangenissen. Zijn rapport klonk toen erg hard: "Tijdens zijn verschillende bezoeken in de 47 lidstaten de jongste 27 jaar heeft het comité nooit zoiets gezien op zo'n schaal en met zulke risico's die erdoor veroorzaakt worden."

Acht verdachten worden voorlopig niet overgeleverd

Dat rapport blijkt nu ook rechtstreekse gevolgen te hebben voor de overlevering van gevangenen uit het buitenland. In een grote drugszaak heeft een Nederlandse rechter immers beslist dat acht verdachten voorlopig niet overgeleverd mogen worden aan ons land nét door dat rapport.

Een Antwerpse onderzoeksrechter had om die overlevering gevraagd, maar de advocaten hadden het rapport aangehaald als argument om dat niet te doen. "Het gaat niet zozeer om het ontbreken van het hotelgevoel in de Belgische gevangenissen. Het gaat om elementaire zaken waarin niet wordt voorzien: eten en drinken, bezoektijden, te kleine cellen...", reageert een van de advocaten. 

De rechter besliste nu dat de overlevering voor onbepaalde tijd wordt opgeschort door de problematiek in de Belgische gevangenissen, de overbevolking en de detentieomstandigheden. In de argumentatie staat dat de rechtbank een overleveringsverzoek weigert wanneer in een land sprake is van een schending van fundamentele rechten van gedetineerden. De conclusie van de rechtbank luidt nog niet dat gedetineerden in Belgische gevangenissen een reëel gevaar lopen op onmenselijke of vernederende behandeling, maar wil wel verder onderzoek.

De Nederlandse officier van justitie moet nu bij de Belgische autoriteiten navraag doen wanneer en hoe dit probleem kan opgelost worden. De beslissing kan wel als precedent dienen in andere zaken. 

Overleg tussen Nederland en België

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) laat weten dat hij akte neemt van de beslissing van de Nederlandse rechtbank. 

"De Internationale Rechtshulpkamer in Amsterdam wil dit verder onderzoeken. Daartoe wordt overleg gepleegd met de Belgische FOD justitie. De diensten zijn in contact met elkaar."

Meest gelezen