West-Vlaanderen en Binnenlandse Zaken volgen komst nieuwe Franse migrantenkampen op

De impact van de nieuwe migrantenkampen in Frankrijk, vlak bij de Belgische grens, moet goed worden opgevolgd in ons land. Dat zeggen gouverneur van West-Vlaanderen Carl Decaluwé en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon.
Het voormalige kamp van Calais

De onthaalcentra komen er na aanhoudende klachten van migranten die in havenstad Calais gestrand waren in bijzonder slechte leefomstandigheden. Intussen verblijven er in Calais opnieuw honderden transitmigranten. Om hen tijdelijk op te vangen, komen er centra waar de migranten sanitair kunnen gebruiken en tijdelijk onderdak vinden.

"Het verhaal van die mensen kennen we al: het zijn allemaal migranten die niet in Frankrijk of ons land willen blijven, maar via hier willen doorreizen naar Engeland. Dat betekent dat we opnieuw alert moeten zijn en de zaak goed moeten opvolgen", zegt Decaluwé. "Mijn bevoegde diensten gaan één van de komende dagen contact opnemen met de prefectuur in Frankrijk om te kijken hoe men zich daar precies gaat organiseren."

Jambon "waakzaam" voor eventuele overlast

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon laat weten dat hij overleg plant met zijn Franse collega over de twee nieuwe migrantencentra vlak bij de Belgische grens. Hij is naar eigen zeggen waakzaam voor zogenoemde "spillover"-effecten.

"Frankrijk stippelt zijn beleid natuurlijk autonoom uit, maar wij houden ons in België aan onze politiek om er alles aan te doen om tentenkampen te vermijden", zegt Jambon. "Ik zal contact opnemen met Gérard Collomb. Intussen monitoren we mogelijke "spillover"-effecten, zoals we dat al sinds de crisis in Calais doen."

Meest gelezen