1 miljoen kinderen in Jemen riskeren cholera

Ruim een miljoen ondervoede kinderen in Jemen lopen een groot risico op cholera. Daarvoor waarschuwt hulporganisatie Save the Children. Het gaat om kinderen die in zwaar getroffen gebieden leven en al verzwakt zijn door honger. De cholera-epidemie heeft al 1900 doden gemaakt, meer dan 400.000 mensen zijn besmet. En kinderen maken bijna de helft uit van de nieuwe gevallen.
700447558

De cholera-epidemie in Jemen brak uit in april. Ze is een gevolg van het zware conflict dat de voorbije twee jaar uitliep op een echte oorlog toen Saoedi-Arabië het regime te hulp kwam in zijn strijd tegen sjiitische houthi-rebellen. Bombardementen door een coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië vernielden sanitaire voorzieningen en ziekenhuizen. Veel Jemenieten die al verzwakt waren door honger, liepen de besmettelijke ziekte op.

Steeds meer kinderen onder slachtoffers

Kinderen onder de 15 jaar maken nu 44 procent uit van de nieuwe gevallen en 32 procent van de dodelijke slachtoffers van de cholera, zegt Save the Children. “De tragedie is dat ondervoeding en cholera gemakkelijk te behandelen zijn, maar hospitalen en gezondheidsposten zijn vernield, gezondheidswerkers zijn al een jaar lang niet meer betaald en levensnoodzakelijke hulp van buitenaf raakt het land niet binnen”, zegt Tamer Kirolos, de directeur van Save the Children in Jemen.

Vrees voor recordaantal besmettingen

Vorige week moesten de Verenigde Naties hun humanitaire cijfers bijstellen. Van de 28 miljoen inwoners zijn er nu al 20,7 miljoen aangewezen op noodhulp. En ook Oxfam voorspelde al dat er mogelijk tot 600.000 mensen zouden kunnen worden besmet met cholera. Dat zouden er meer zijn dan ooit in één land in één jaar tijd werd geregistreerd.

Meest gelezen