"Al Gore verbruikt 21 keer meer elektriciteit dan gemiddelde Amerikaan"

De voormalige Amerikaanse vicepresident Al Gore verbruikt minstens 21 keer meer elektriciteit dan de gemiddelde Amerikaan. Dat zegt een conservatieve denktank op basis van zijn elektriciteits­facturen. Het nieuws komt enkele dagen voor de release van zijn nieuwe klimaatfilm "An inconvenient sequel".
2017 Invision

Hij is een van de grootste voortrekkers van de strijd tegen de opwarming van het klimaat in de VS: Al Gore, vicepresident onder president Bill Clinton van 1993 tot 2001. Een studie van het National Center for Public Policy Research brengt zijn imago nu een flinke deuk toe. Volgens de conservatieve denktank verbruikt Gore liefst 21 keer meer elektriciteit dan een gemiddelde Amerikaan in zijn huis in Nashville.

De studie is gebaseerd op de elektriciteitsfacturen van Gore die de Nashville Electric Service aan de denktank overmaakte. Daaruit moet blijken dat Gore de voorbije 12 maanden 231.000 kilowattuur elektriciteit verbruikte. Een gemiddeld Amerikaans gezin houdt het bij 11.000 kilowattuur.

In september vorig jaar bereikte de elektriciteitsconsumptie van Gore zelfs een piek 34 keer hoger dan het gemiddelde Amerikaanse verbruik, zegt de denktank. De jaarlijkse hoeveelheid elektriciteit die Gore gebruikt om alleen al zijn zwembad te verwarmen, zou volstaan om een gemiddeld Amerikaans huishouden 6 jaar van elektriciteit te voorzien.

Hernieuwbare energie

Ook de bewering van Gore als zou zijn huishouden volledig op hernieuwbare energie draaien, klopt volgens de denktank niet. Zo zouden de 33 zonnepanelen die hij heeft staan slechts 5,7 procent van zijn jaarlijkse elektriciteitsconsumptie dekken. "Zelfs als we hem het voordeel van de twijfel geven, draait zijn huishouden maximaal op 20 procent hernieuwbare energie", vertelt Drew Johnson van de denktank aan The Hollywood Reporter.

Het is geen toeval dat de denktank net nu met het nieuws naar buiten komt. Op 4 augustus komt in de VS "An inconvenient sequel: truth to power" in de zalen, de nieuwe klimaatfilm van Gore en het vervolg op zijn eerste klimaatfilm "An inconvenient truth" uit 2006.

The Hollywood Reporter heeft Gore om een reactie gevraagd, maar kreeg geen antwoord. Het magazine merkt tot slot op dat het lang niet zeker is dat de Nashville Electric Service zijn elektriciteitsfacturen zomaar met de denktank mocht delen.

"Ik onderneem wel degelijk actie om CO2-uitstoot te verminderen, ik praat er niet enkel over"

VRT-filmreporter Ward Verrijcken had onlangs nog een gesprek met Gore naar aanleiding van zijn nieuwe klimaatfilm. Daarbij polste hij naar zijn ecologische voetafdruk. Gore beweerde dat hij wel degelijk actie onderneemt om zijn CO2-uitstoot te verminderen. "Ik praat er niet alleen over."

Meest gelezen