"Geef lessen over borstvoeding en moedermelk op de lagere school"

Het onderwijs moet overwegen om lessen over borstvoeding en moedermelk te geven op de lagere school. Dat zegt Serena Debonnet de voorzitter van de vereniging van borstvoedingsdeskundigen in Het Nieuwsblad. In vergelijking met andere landen geven bij ons weinig moeders nog de borst.

"In België en andere Europese landen is het beeld van de borstvoeding gevende moeder aan het vervagen", legt Debonnet uit aan VRT Nieuws. "In studies is aangetoond hoe jonger je kinderen in contact brengt met zo'n zaken, hoe duidelijker het beeld is dat ze erover hebben. Hoe normaler het ook is. Dat kan helpen om er later een gefundeerde beslissing over te nemen als ze zelf een kind krijgen."

Waarom denkt ze aan een schoolproject waarbij dat wordt duidelijk gemaakt. "We vertrekken vanuit zogende dieren die de kinderen kennen zoals een koe of een aap", zegt ze. "Om zo aan te tonen dat wij als mens ook een zoogdier zijn en om zo op een interactieve manier aan de kinderen duidelijk te maken dat borsten -ook bij de mens- een functie hebben."

Volgens Debonnet gebeurt dat al in Groot-Brittannië. In België zijn er nog geen concrete plannen.

Meest gelezen