"Uitslag referendum in Venezuela is gemanipuleerd"

Volgens het bedrijf dat de kiesuitslagen elektronisch heeft verwerkt, is er geknoeid met het opkomstcijfer van het referendum in Venezuela. Dat moet de omstreden president Nicolas Maduro meer macht geven. Het parlement vraagt een onderzoek.

Het opkomstcijfer voor de verkiezing van de grondwetgevende vergadering in Venezuela is mogelijk vervalst. Dat zegt de bedrijfsleider van SmartMatic, Antonio Mugica.

In Venezuela wordt op papier gestemd, maar de stemmen en de opkomst worden elektronisch verwerkt. Volgens SmartMatic is er een verschil van 1 miljoen stemmen tussen wat het bedrijf heeft opgemeten en de officiële cijfers die zijn verspreid door de regering van president Maduro.

Volgens de officiële cijfers was er een opkomst van 41.5 procent. Volgens de oppositie was dat een overschatting. Intussen vraagt de Voorzitter van het parlement, waar de oppositie de macht heeft, om een onderzoek naar de mogelijke fraude.

Venezuela trok maandag naar de stembus voor de verkiezing van een raad van 545 leden die een nieuwe grondwet moet opstellen. Een nieuwe grondwet moet de socialistische president Maduro op termijn veel meer macht geven. De leden van de omstreden grondwetgevende vergadering zullen morgen al de eed afleggen voor de president. Naar verwachting zouden ze donderdag al aan de slag gaan.

De oppositie erkent de uitslag niet en roept op verder te protesteren. Bij demonstraties de voorbije maanden zijn tientallen mensen omgekomen.

Volgens de VS is Maduro een dictator. Washington beschuldigt Maduro ervan de democratie in Venezuela te ondermijnen en legt hem financiële sancties op.

Meest gelezen