AWV pakt geluidshinder E313 aan met nieuwe wegbekleding

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) begint maandag met de renovatie van de E313 tussen Hasselt-Zuid en Hasselt-Oost in beide richtingen. Er komt een nieuwe soort toplaag op de asfalt gebruikt die geluid beter tegenhoudt dan geluidsplaten. Vanaf maandag 5 uur moet het verkeer over twee versmalde rijstroken.
© Agentschap Wegen en Verkeer

Maandag 7 augustus begint het AWV met de E313 rond Hasselt te renoveren. Het asfalt krijgt tussen afritten 28 en 29 een toplaag die geluid beter moet tegenhouden. Het is de eerste keer dat het nieuwe asfalt op een autosnelweg in Vlaanderen wordt gebruikt. 

In 2012 werden er nieuwe geluidsarme toplagen getest op de N19 in Kasterlee. Het AWV heeft nu het type gekozen dat op de E313 kan worden gebruikt. Dankzij een fijnere oppervlaktetextuur zal geluid beter tegengehouden worden.

De nieuwe toplaag zal het rolgeluid van auto's verminderen. Rolgeluid wordt geproduceerd door het contact van de autobanden met het wegdek en vanaf 70 km/uur klinkt dat zelfs luider dan motorgeluid. Aangezien er normaal gezien sneller wordt gereden op de autosnelweg, zal de hele omgeving minder geluidsoverlast ervaren na de renovatie. De toplaag houdt geluid beter tegen dan geluidsschermen, die vooral voor de huizen net erachter geluid tegenhouden.

Verkeerssituatie

De tijdelijke markeringen en signalisatie worden aangebracht in de nachten van zaterdag 5 augustus op zondag en van zondag 6 augustus op maandag. Er zal dan tijdelijk één rijstrook ingenomen worden.

Ten laatste vanaf 5 uur maandagochtend moet het verkeer op de E313 over twee versmalde rijstroken zowel in de richting van Antwerpen als van Luik. De aannemer begint in de richting van Antwerpen. De op- en afritten 28 en 29 blijven open. Aan de zijde van de werken moeten bestuurders wel rekening houden met verkorte in- en uitvoegstroken. De werkzaamheden zouden op vrijdag 6 oktober afgerond zijn.

Meest gelezen