Bitcoin, aantrekkingsmagneet voor rebellen maar niet zonder gevaar

De hele zomer al verschijnen in de media berichten over serieuze winsten die je zou kunnen maken met bitcoins. "De bitcoin heeft iets rebels, en spreekt gelukzoekers aan", zegt Gert Bakelants, hoofdredacteur van De Belegger, in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Maar je hebt nu mensen die in bitcoins beleggen en niet eens weten wat een obligatie of aandeel is." Hij waarschuwt beleggers om zich niet te laten meeslepen door de hype.
AP2013

Het is niet enkel de bitcoin, er zijn ook andere virtuele munten die de interesse van de belegger wekken. De bitcoin bestaat sinds 2008 en sindsdien doen er enkele heroïsche verhalen over de ronde. Zo is er het verhaal van een software-ontwikkelaar die in 2010 twee pizza's bestelde en daarvoor 10.000 bitcoin betaalde, dat is 30 miljoen dollar vandaag", aldus Bakelant.

"Dat soort leuke verhalen trekt aan, heel veel mensen dromen ervan de lotto te winnen en plots rijk te worden en het zijn vooral die mensen die aangetrokken worden door de bitcoin."

Populisme

De virtuele munt heeft ook een populistisch trekje, stelt Bakelant. "Die platformen die bitcoins verkopen fulmineren echt tegen de gevestigde waarden, tegen de bankwaarden, de euro en de dollar. Ook dat trekt aan, wie wil er nu niet rebel zijn en tegelijk rijk worden?"

Maar daar knelt ook het schoentje. "Mensen die niet eens weten wat een aandeel of een obligatie is, gaan in bitcoin beleggen. Dat klopt toch ergens niet?"

De bitcoin heeft ook een duistere kant, zo bleek onlangs nog. "De munt kwam in het nieuws toen mensen of bedrijven wier computer gehackt werden, afgeperst en verplicht werden om in bitcoin te betalen. De munt wordt ook gebruikt om geld wit te wassen, zelfs de bitcoinplatformen zelf werden al gehackt."

De Belgische beurswaakhond FSMA waarschuwde in 2014 al voor deze virtuele munten. Met reden, stelt Bakelant. "Het is geen elektronisch geld, er is geen toezicht op van de FSMA, het heeft geen wettelijke betaalkracht, ... Niemand is verplicht om ze als betaling te aanvaarden."

Hype

"Ik snap dat de bitcoin mensen de ogen uitsteekt. Maar het is een beetje het principe van the greater fool. Je koopt iets en je hoopt dat je binnenkort een grotere gek vindt die bereid is om nog meer te betalen. Het gaat om een relatief kleine markt en als je er dan in slaagt om meer mensen geïnteresseerd te krijgen, en hen te laten kopen dan ontstaat er gemakkelijk een stijging en zelfs een hype."

Bakelants vergelijkt het enigszins met de hype rond goud zeven jaar geleden. "Goud brengt op zich niets op, maar het bleef toen wel in waarde stijgen. Mensen waren daarom bereid om er meer voor te betalen. Doordat het in de media kwam, werd de interesse ook steeds groter. Dat versterkt zichzelf, tot op een recordniveau maar op een gegeven moment houdt het wel op. Ik vrees dat we met de bitcoin hetzelfde zullen meemaken."

Gouden raad

Bakelants heeft nog een goede raad voor beleggers: "Als iets te mooi is om waar te zijn, dan is het meestal ook niet waar. Kijk naar de euro, die is dit jaar 11 tot 12 jaar gestegen ten opzichte van de Amerikaanse dollar, dat is op zich toch ook al mooi."

Meest gelezen