Chimpansees in Ivoorkust met uitsterven bedreigd door miltvuur.

Heel wat chimpansees in het Tai National Park van Ivoorkust sterven aan miltvuur. Wetenschappers waarschuwen dat de infectieziekte de chimpansees volledig kan uitroeien.

De infectieziekte miltvuur (Anthrax) veroorzaakt hoge sterfte bij chimpansees die in het Tai National Park van Ivoorkust leven. Deze infectieziekte zou de chimpansees volledig kunnen uitroeien. Bij testen op karkassen en botten van de zoogdieren in het Tai National Park tussen 1989 en 2014 bleek dat miltvuur 38 procent van de sterfgevallen veroorzaakte. Bij chimpansees veroorzaakte het 56 procent van de overlijdens.

"Onze simulaties geven aan dat sterfte aan miltvuur zal leiden tot een sterke achteruitgang van de populatie chimpansees in Tai National Park en zelfs de mogelijke verdwijning in de komende 150 jaar," melden de onderzoekers in het blad Nature.

Chimpansees zijn bijzonder kwetsbaar omdat ze zich niet zo snel voortplanten. Gemiddeld krijgt een vrouwtje om de drie tot acht jaar een jong, na een draagtijd van acht maanden.

De onderzoekers waren niet in staat om te bepalen waar en hoe de dieren werden geïnfecteerd met miltvuur, maar die ziekte werd voor de eerste keer in het park gedetecteerd in 2004. De ziekte veroorzaakte ook de dood van chimpansees, gorilla's en olifanten in Kameroen en in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Er zijn geen gevallen van menselijke besmetting zijn gemeld.

Meest gelezen