Dodelijke aanslag op NAVO-konvooi in Afghanistan

Bij een aanslag op een konvooi van de NAVO in Afghanistan zijn naar alle waarschijnlijkheid een drietal dodelijke slachtoffers gevallen. De aanslag vond plaats in de zuidelijke stad Kandahar, waar traditioneel de terreurgroep taliban erg sterk staat.
AFP or licensors

De aanslag vond vanmorgen plaats op een NAVO-konvooi met drie voertuigen. Het is nog niet duidelijk hoeveel doden er zijn, maar ooggetuigen spreken over drie slachtoffers.

De aanslag gebeurde op de nochtans erg goed beveiligde weg tussen de stad Kandahar en de luchthaven van Kandahar. Daar bevindt zich overigens één van de laatste grote NAVO-basissen in Afghanistan. Volgens de lokale politie is de aanslag gepleegd met een bomauto.

AFP or licensors

Weer hard gevochten in Afghanistan

Het gaat al een tijdje niet goed met Afghanistan. Gisteren was er bijvoorbeeld nog een erg dodelijke aanslag bij Herat, in het westen van Afghanistan. Daar vielen zeker 30 doden en meer dan 60 gewonden. De aanslag werd gepleegd tegen een moskee. En dan was er nog een aanslag op de Iraakse ambassade in Kaboel, ook daar vielen 2 doden.

Taliban en terreurgroep IS

Dagelijks vallen er in Afghanistan doden in de strijd tussen de regering van president Ashraf Ghani en de rebellengroepen. De belangrijkste daarvan zijn de taliban. Dat is een beweging met diepe wortels in het oosten en zuiden van Afghanistan en die erg veel steun heeft bij de Pashtun-bevolking.

De Verenigde Naties roepen de rebellengroepen in Afghanistan op om burgers te sparen. Het voorbije halfjaar zijn meer dan 1.600 burgers vermoord en bijna 3.600 anderen gewond geraakt. Zelfmoordaanslagen en andere aanvallen richten de ergste schade aan, en het zijn er steeds meer. Een vijfde van de burgerslachtoffers viel in de hoofdstad Kaboel. De talibanrebellen zijn verantwoordelijk voor bijna de helft van de aanslagen.

Maar ook rebellengroepen die trouw hebben gezworen aan terreurgroep IS zijn intussen actief in Afghanistan. Het gaat vaak wel om groepen die vroeger al aanwezig waren in Afghanistan. Door de endemische corruptie en de grote productie van drugs is er erg veel misdaad in Afghanistan. Buiten de hoofdstad Kaboel en enkele provinciehoofdsteden heeft de centrale overheid niet veel invloed.

Terugtrekking mislukt

In 2013 trok de Internationale troepenmacht ISAF onder leiding van de NAVO zich terug. Tienduizenden Westerse militairen keerden na jarenlange inzet terug. Ook ons land engageerde zich jarenlang in die "heropbouw" van Afghanistan.

In ruil werd ingezet op het nieuw getrainde Afghaanse leger (ANA). Bestaande trainingsprogramma’s werden op een veel lager pitje gezet. Amerika hield wel altijd enkele duizenden militairen achter de hand in Afghanistan.

Drie jaar later is de conclusie dat Afghanistan eigenlijk niet op eigen benen kan staan. De corruptie is nog steeds torenhoog, de economie trekt niet aan, er is plattelandsvlucht. Vandaag de dag wordt gevochten in de provincies Kunduz en Baghlan (noorden), Badakhshan (noordoosten) en Helmand en Kandahar (zuiden).

Ook ons land was lang actief in Afghanistan. Belgische militairen bewaakten eerst enkele jaren de Internationale luchthaven van Kaboel en trainden nadien Afghaanse militairen in Kunduz, in het noorden van het land. Ook daar is de taliban weer helemaal terug. Deze lente nog werd Kunduz, een provinciehoofdstad bijna onder de voet gelopen door taliban.

Meest gelezen