Expositie uit Italië voor herdenking mijnramp Marcinelle

Voor de traditionele herdenking van de mijnramp in Marcinelle (8 augustus 1956) komt dit jaar ook een expositie van documenten uit die tijd over van de Italiaanse stad Manopello. Uit die stad waren 22 van de 262 slachtoffers afkomstig.

Voor de 61ste verjaardag van de ramp zal voor het eerst een expositie plaatsvinden uit Manopello, in de Abruzzen. Uit de stad Manepollo waren 22 slachtoffers afkomstig. De expositie "Cuore amaro" vindt plaats van 6 augustus tot 10 september. Op initiatief van de families en naasten van de slachtoffers worden uit die tijd Belgische en Italiaanse kranten, weekbladen en andere publicaties tentoongesteld.

De traditionele herdenking van de ramp op de voormalige mijnsite "Bois du Cazier" zal dit jaar wat gewijzigd worden om een grotere verscheidenheid in de kijker te zetten, aldus directeur Jean-Louis Delaet. Vijf religies (katholiek, protestants, orthodox, joods en islamitisch) en het wereldlijke zullen vertegenwoordigd zijn tijdens het eerbetoon. De katholieke viering vindt dan weer plaats in de avond van 7 augustus. De slachtoffers waren overwegend katholiek.

Op 7 augustus zal ook een herdenkingsplaat onthuld worden voor de mijnramp van Fief de Lambrechies, op 15 mei 1934, waarbij 57 doden vielen.

Meest gelezen