Gezinsbond wil obesitastaks invoeren

De Gezinsbond vindt dat ongezonde producten duurder moeten zijn dan gezonde producten. Daarom pleit de Gezinsbond voor een voedsel- of obesitastaks.

De Gezinsbond pleit voor een voedsel- of obesitastaks, omdat de bond vindt dat ongezonde producten duurder moeten zijn dan gezonde producten, zoals fruit en groeten. De Gezinsbond wil een uitgebreide taks op ongezonde voedingsmiddelen, die door de producent betaald wordt.

De taks moet toegepast worden op meerdere ongezonde ingrediënten: zowel vet, zout als (verborgen) suikers. Hij houdt rekening met het feit dat niet alle ingrediënten dezelfde impact hebben op de gezondheid. De opbrengst gaat naar preventie bij kinderen, jongeren en maatschappelijk kwetsbare gezinnen. Daarnaast wordt de opbrengst gebruikt om een gezonde levensstijl te promoten.

Suikertaks voldoet niet

Volgens de Gezinsbond volstaat de huidige federale 'suikertaks' en de geplande uitbreiding daarvan niet. De taks geldt bijvoorbeeld alleen voor dranken, en de opbrengst dient om de algemene fiscale inkomsten op te krikken, niet om een coherent beleid rond gezonde voeding uit te werken.

Nood aan strengere regels voedingsindustrie

Uit een enquête van de Gezinsbond, bij ruim 2.000 gezinnen uit Vlaanderen en Brussel over voedingsgewoonten, blijkt dat er nood is aan strengere regels in de voedingsindustrie.

De Gezinsbond wil dat de overheid werk maakt van een duidelijk beleid rond gezonde voeding, met bijzondere aandacht voor kinderen en jongeren. En vraagt strengere regels voor de voedingsindustrie en reclamesector. De bond pleit voor de invoering van een voedsel- of obesitastaks, wil duidelijke etiketten, strengere regels voor de samenstelling van voedsel en als er een vermoeden bestaat dat voedingsadditieven negatieve gevolgen hebben, moeten ze verboden worden.

Arenda Oomen tel.06 53833039

Meest gelezen