Israël maakt scheidingsmuur met Westelijke Jordaanoever nog eens 42 kilometer langer

De omstreden scheidingsmuur die Israël sinds 2002 rond de Westelijke Jordaanoever bouwt, is nog eens 42 kilometer langer gemaakt. Dat meldt het Israëlische ministerie van Defensie. Het gaat om een nieuw stuk tussen Tarqumiya en Meitar.
(archieffoto)

"Deze ochtend hebben we de laatste betonblokken geplaatst van een stuk muur van 42 kilometer tussen Tarqumiya en Meitar." Met die woorden kondigt het Israëlische ministerie van Defensie de voltooiing aan van een nieuw stuk van de omstreden scheidingsmuur die Israël rond de Westelijke Jordaanoever bouwt.

Israël begon in 2002 met de bouw van de muur tijdens de tweede intifada, de opstand van de Palestijnen tegen de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden. Volgens de Israëli's is de muur nodig om Palestijnse terroristen van hun grondgebied te weren. De Palestijnen zien de constructie als een kaakslag en hebben het over de "Apartheidsmuur". Bovendien bouwt Israël sommige delen van de muur diep in Palestijns gebied waardoor het de facto land inpalmt.

Ook de internationale gemeenschap beschouwt de muur als een schandvlek. In 2004 oordeelde het Internationaal Gerechtshof in Den Haag dat de bouw van muur illegaal is en dat hij moet verdwijnen. Ook de VN-Veiligheidsraad heeft de bouw van de muur al veroordeeld.

Het is niet duidelijk hoeveel kilometers muur Israël nu in totaal heeft opgetrokken. Het oorspronkelijk doel was om een muur van 712 kilometer lang te bouwen. Volgens cijfers van de VN moest vóór de aankondiging van vandaag nog 210 kilometer worden opgetrokken.

Meest gelezen