Jobaanbod weigeren wordt moeilijker

Een jobaanbod weigeren wordt vanaf volgend jaar moeilijker. Dat schrijft De Standaard. De VDAB gaat vanaf 1 januari niet alleen rekening houden met het vorige beroep van een werkzoekende maar ook met zijn of haar competenties.

Door die maatregel zijn er plots veel meer jobs die passen voor werklozen en kunnen ze ook sneller bestraft worden als ze de job niet aannemen. Maar dat is niet de focus van deze nieuwe regeling, zegt Shaireen Aftab van de VDAB. "Het gaat niet over sancties, het gaat erover om meer passende jobs aan te bieden aan de werkzoekenden. Het gaat erover om vaardigheden die je bv. in je vrije tijd hebt opgedaan in rekening te brengen. Denk maar aan een scoutsleider, die kan in team werken."

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) benadrukt wel dat een jobaanbod weigeren, gevolgen heeft.

Nu kan een werkzoekende ouder dan 30 jaar een jobaanbod de eerste vijf maanden nog weigeren. Bij iemand die jonger is, is dat de eerste drie maanden. Iemand die blijft weigeren, zal uiteindelijk zijn uitkering verliezen.

NSZ:"Veel meer werkzoekenden zullen in aanmerking komen"

NSZ vindt de nieuwe aanpak niet meer dan logisch. "Tal van kmo's vinden op dit moment geen geschikt personeel, hoewel er in Vlaanderen eind juli nog steeds 225.000 werkzoekenden waren. Als de VDAB zal focussen op competenties, zullen veel meer werkzoekenden in aanmerking komen voor die openstaande vacatures."

Voorts vraagt NSZ dus ook om in te zoomen op attitude. "Uit gezamenlijk onderzoek van de VDAB en NSZ, gerealiseerd in september 2016, blijkt dat acht op de tien ondernemingen de juiste mentaliteit en de nodige werkbereidheid het belangrijkste criterium vinden bij een aanwerving." Beide vormen nog steeds een euvel bij al te veel werkzoekenden, zo blijkt uit datzelfde onderzoek. "Ruim de helft van de ondernemingen werd in één jaar tijd immers geconfronteerd met schijnsollicitanten, dat zijn werkzoekenden die enkel solliciteren omdat ze nu eenmaal moeten bewijzen dat ze de nodige inspanningen leveren om aan een baan te geraken. Zulke schijnsollicitanten vormen een belangrijke bron van ergernis bij werkgevers omdat ze hen vooral kostbare tijd kosten."

NSZ wil dat dergelijke misbruiken hard aangepakt worden.

Meest gelezen