Pluimveesector: "Tientallen bedrijven geblokkeerd door fipronil-crisis "

Momenteel zijn enkele tientallen pluimveebedrijven in ons land geblokkeerd ten gevolge van de fipronil-besmetting. Hoeveel exact weet Danny Coulier van de Vlaamse Bedrijfspluimvee- en konijnenhouders niet, maar hij vermoedt dat het er "minder dan 100" zijn. Hij zegt totaal verrast te zijn door de gebeurtenissen in zijn sector. VRT Nieuws sprak ook met een getroffen pluimveehouder.

"Het is een dynamische lijst. Er komen bedrijven bij en er worden bedrijven vrijgesteld. De lijst zelf hebben wij ook niet", zegt Danny Coulier. Na enig aandringen geeft hij toe dat het gaat over tientallen bedrijven. "Ik vermoed minder dan 100."

"Dat betekent dat de mensen van het federaal Voedselagentschap beslag leggen op je bedrijf en dat er geen afvoer mogelijk is van dieren, van eieren of van mest." De gevolgen voor de pluimveehouder zijn niet klein. "Als de normale werking van een bedrijf onderbroken wordt, lijdt dat uiteraard tot verlies. (...) Mensen die schade lijden, zouden dat uiteraard ook graag gerecupereerd zien." Door wie? "Dat zal het strafonderzoek uitmaken. Er zal moeten blijken wie verantwoordelijkheid draagt in dit verhaal."

De sector had de huidige problemen niet zien aankomen. "Eigenlijk zijn wij totaal verrast", zegt Coulier. "De pluimveehouders waren niet op de hoogte van deze fraude. Zij doen een beroep op servicebedrijven en als zij producten gebruiken die niet erkend zijn, kan de pluimveehouder dat onmogelijk weten."

Lees verder onder de foto.

"Hopelijk wordt ons geduld niet nóg langer op de proef gesteld"

VRT Nieuws kon één van de betrokken eierproducenten spreken. De man wil liever anoniem blijven. “Bij de controle onlangs, zaten we net boven de toegelaten norm aan fipronil in onze eieren. Als die controles voor 1 januari zouden zijn gebeurd, was er trouwens niets aan de hand. Want pas sindsdien zijn die normen verstrengd op vraag van Europa.’”

“De vervuiling is ontstaan nadat wij een erkende reinigingsfirma hadden ingeschakeld bij een luizenplaag bij onze kippen. Die firma heeft ons dat reinigingsproduct getoond: een biologisch product nog wel dat géén gewag maakte van fipronil,” vertelt de getroffen ondernemer.

Ondertussen neemt het bedrijf ook elke dag zelf stalen. Daaruit blijkt dat de verse eieren van de voorbije dagen opnieuw onder de norm zitten en weer veilig zijn. “Een contaminatie van dit product breekt gelukkig snel af, dus wij hopen dat de nieuwe stalen van het FAVV snel bevestigen dat onze eieren weer volledig in orde zijn en ons bedrijf weer vrijgeven. Begijp me niet verkeerd, ik heb begrip voor het werk van het voedselagentschap. Zij moeten hun werk doen, en dat vraagt tijd. Maar het zijn al lange dagen en uren voor ons, hopelijk wordt ons geduld niet nóg langer op de proef gesteld.”

De producent hoopt vooral dat de consument eieren niet links laat liggen. “Alle eieren in ons bedrijf met een te hoge norm staan hier geblokkeerd en die worden dus vernietigd.” Dat geldt ook voor alle andere bedrijven. “Die schade voor ons is tot nu toe beperkt tot een goeie week productie, dat overleven we wel. We zouden de schade kunnen proberen verhalen bij de verdeler van het gewraakte schoonmaakproduct, maar bij dat manneke zal wel niet veel te rapen zijn. Pas als de consument ons nu in de steek laat, zou dat een echte ramp zijn voor de hele sector.”

Meest gelezen