AFP or licensors

Prins Philip met pensioen: "Verwacht niet dat hij nu achter de geraniums gaat zitten"

2 augustus 2017, het is de dag waarop de Britse prins Philip zijn laatste officiële taak zal uitvoeren. Want daarna gaat Philip met pensioen, al betekent dat niet dat hij nu volledig uit beeld zal verdwijnen. Correspondente Lia van Bekhoven schetst de laatste dag van de 96-jarige prins, blikt terug en vooruit.
AFP or licensors

De laatste dag, wat staat er op de agenda?

Begin mei gonsde het van de geruchten rond Buckingham Palace. Het samenroepen van de hele hofhouding van de Queen in Londen was het startschot voor een rondje speculeren. Uiteindelijk bleek het nieuws het pensioen van prins Philip te zijn. De toen 95-jarige echtgenoot van Queen Elizabeth II had zelf besloten om het rustiger aan te doen.

Vandaag is het zover, het officiële pensioen. Prins Philip, intussen 96 geworden, zal vandaag zijn allerlaatste koninklijke taak uitvoeren. "Hij zal een optocht bijwonen van de Royal Marines, de Britse koninklijke marine", weet correspondente Lia van Bekhoven. "Die zijn al een jaar bezig geld in te zamelen voor een goed doel en ze zullen daarvoor naar Buckingham Palace komen."

Prins Philip zal die parade bijwonen en dat zal dan meteen ook de laatste keer zijn dat hij officieel een koninklijke taak uitvoert.

Verdwijnt prins Philip nu uit beeld?

Dat Philip met pensioen gaat, betekent echter niet dat de man gezellig thuis zal zitten, of zoals Van Bekhoven het verwoordt: "Niemand verwacht dat prins Philip achter de geraniums gaat zitten."

"Hij is dan wel 96, hij heeft een enorme interesse in en kennis van zaken over allerlei kwesties, zoals milieu en wetenschap. Hij zal zeker nog betrokken blijven bij heel veel van de honderden organisaties waar hij iets mee heeft."

Je zou denken dat iemand op zijn 96e wel het recht heeft om de luwte op te zoeken, en dat is ook wat vele Britten vinden, maar helemaal uit beeld verdwijnen zal Philip niet doen. "Hij heeft heel lang heel hard gewerkt voor heel veel goede doelen. Iedereen vindt dat hij op zijn 96e het recht heeft om zich terug te trekken, maar hij is en blijft toch ook de rots van de Britse Queen, zoals ze hem zelf ooit genoemd heeft, en ik denk dat hij dat zal blijven", vertelt Van Bekhoven.

Philip zelf kondigde ook aan dat het Britse volk hem nog steeds af en toe zal zien, aan de zijde van de koningin. Maar bovenal zal de prins nu weer tijd hebben "om leuke dingen te doen", zoals hij het zelf verwoordt. Naar het paardenrennen gaan kijken bijvoorbeeld, of wandelingen maken, somt van Bekhoven op. "En misschien blijft hij reizen, maar dan alleen naar die plekken waar hij echt heel graag komt en niet naar waarheen hij moet."

(lees verder onder de foto)

Hoe zullen de Britten zich Philip herinneren?

Het Britse volk ziet prins Philip vooral als een geestige, wat bizarre man met zijn botte, blunderende, boude uitspraken, vertelt Van Bekhoven. De prins kwam de voorbije vijftig jaar inderdaad meermaals in de pers met opvallende zinsneden.

Zo omschreef hij zijn dochter, prinses Anne, ooit als volgt: "Als het geen winden laat en geen hooi eet, is ze niet geïnteresseerd." Tijdens een bezoek aan aboriginals in Australië vroeg hij of ze nog steeds met speren gooiden. En aan de hoofdredacteur van een krant vroeg hij: "Wat doet u hier?" Toen die hoofdredacteur zei: "U heeft me hier op de receptie uitgenodigd", antwoordde Philip: "U had ook neen kunnen zeggen".

Het schept het beeld van een gevoelloze prins, maar Philip zelf spreekt dat in alle talen tegen. "Hij zegt altijd dat de pers hem niet begrijpt als ze hem citeren om de rare dingen die hij zegt, maar hij zegt dat hij dat vooral doet om de mensen die hem niet kennen op hun gemak te stellen", legt Van Bekhoven uit.

(Meer gevleugelde uitspraken van prins Philip kunt u overigens hier lezen: Tien "gaffes" of verbale flaters van prins Philip)

Philips gekke momenten zullen de Britten dus altijd bij blijven, toch is de prins veel meer dan dat, benadrukt Van Bekhoven. "Hij heeft in zijn carrière 250 visites afgelegd en veel meer aan buitenlandse reizen. Hij heeft 5.493 toespraken gehouden en hij heeft echt heel hard gewerkt voor de zowat 800 organisaties en goede doelen waarvoor hij beschermheer was. En hij heeft goed werk gedaan voor bijvoorbeeld minder fortuinlijke Britse jongeren."

En wat met de Queen?

Prins Philip met pensioen, dan rijst meteen de vraag: en wat met de Queen? Zal het bij haar nu niet knagen om ook te stoppen, zoals wel vaker gebeurt bij koppels waarvan de ene partner met pensioen gaat?

Absoluut niet, stelt Van Bekhoven. "Dat zul je haar nooit horen zeggen. De Queen is 91 en heeft in haar hele leven geen één interview gegeven. Ze is haar eigen, afstandelijke plichtsbewuste zelf. Ze heeft destijds toen ze 21 werd, beloofd dat ze het volk zou dienen tot de laatste snik en dat neemt ze letterlijk."

Ze neemt wel al minder koninklijke taken op zich en laat die steeds meer over aan haar zoon, kroonprins Charles, en haar kleinzonen. "Maar ze zal blijven werken", weet Van Bekhoven. "En zolang zij actief blijft, verwacht je toch niet minder dan dat prins Philip haar in haar taak zal steunen."

AFP

Meest gelezen